In Nederland zijn er in grote getallen aanhangwagens te vinden die voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Indien je in het bezit bent van een aanhangwagen met een bovengemiddelde prijs, is het verstandig om een verzekering af te sluiten voor de aanhangwagen. De meeste mensen sluiten niet zomaar een verzekering af voor een aanhangwagen, maar in veel gevallen doen ze er niet goed aan om geen verzekering af te sluiten voor hun aanhangwagen. In dit artikel geven wij je meer informatie over de ‘aanhangwagenverzekering’ en hoe je het best een aanhangwagen kunt verzekeren.

Schade met andere rijtuigen

Over het algemeen ben je al verzekerd indien je rijdt met een geldig rijbewijs die bezit over de juiste bevoegdheid. In de meeste gevallen is het bezit van een ‘BE-rijbewijs’ al voldoende om verzekerd te zijn voor schade aan anderen, maar je bent zeker niet voor alles verzekerd met een standaard WA-verzekering. Je kunt de schade claimen op de autoverzekering van jezelf.

Wanneer is je aanhanger verzekerd zonder aanhangwagenverzekering?

Zodra je met een aanhangwagen rijdt die op de juiste wijze gekoppeld is aan de auto, dan ben je in de meeste gevallen verzekerd via de autoverzekering. Mocht jij je aanhangwagen vaak op andere plekken hebben staan, waarbij de locatie van de aanhangwagen niet veilig is, is het verstandig om een aanhangwagenverzekering af te sluiten.

Schade die bij jou ontstaat

Zodra je een aanrijding krijgt met een ander door eigen schuld, dan is de aanhanger niet verzekerd. In dat geval dien je een aparte aanhangwagenverzekering af te sluiten. Dat geldt ook voor diefstal of bij brand. Wil je in dat geval toch je aanhangwagen verzekerd hebben, dan dien je er toch een aparte verzekering voor af te sluiten.

‘Aparte verzekering voor aanhanger is niet verplicht’

Het is niet verplicht om een aparte verzekering af te sluiten voor je aanhangwagen, maar in veel gevallen is het wel aan te raden. Je kunt een aanhangwagenverzekering zien als een soort All-Risk-verzekering die je afsluit voor de auto. Een aanhangwagenverzekering verzekert onder meer de schade die wordt toegebracht door brand en diefstal van de aanhanger.

Tips om op te letten bij het afsluiten van een aanhangwagenverzekering

– Een verzekeraar zal niet zomaar een aanhanger verzekeren indien de waarde van de aanhangwagen boven een bepaald bedrag uitkomt. Vraag daarom naar de voorwaarden bij een verzekeringsadviseur.
– De aanhangwagen mag niet ouder zijn dan een bepaald aantal jaar.
– Een aanhangwagen die zwaarder is dan 750 KG dient een eigen kenteken te hebben. Bij het afsluiten van een aanhangwagenverzekering dien je dus de groene kaart te laten zien.
– De aanhangwagen mag alleen gebruikt worden voor het vervoeren van goederen of dieren.

Een aanhangwagen die zwaarder is dan 750 KG

Bij een aanhangwagen die zwaarder is dan 750 KG dient er in sommige landen een verplichte verzekering te worden afgesloten. Denk aan je caravan waarmee je op vakantie gaat naar een ander land. Zoek dus goed uit in welke landen deze verzekering verplicht is, voordat je op vakantie gaat. Daarnaast dient een aanhangwagen die zwaarder is dan 750 KG een eigen kenteken te hebben.

Wie zijn de aanbieders van een aanhangwagenverzekering

In Nederland zijn er verschillende aanbieders wat betreft de verzekering voor een aanhangwagen. Ook grote partijen mengen zich in het aanbieden van verzekeringen voor aanhangwagens. Zo kun je onder meer bij terecht bij A.S.R., Delta Lloyd, Meeùs, Nationale Nederlanden, Univé en ZLM. Welke aanbieder is nou de beste? Om daar een goed antwoord op te kunnen geven dien je als aanvrager eerst goed te weten naar wat voor soort verzekering je op zoek bent. Bent u op zoek naar een verzekering voor diefstal, voor schade of voor schade én diefstal?