Wanneer het gaat om financieel management, dan gaat het vaak om het oversluiten van leningen, het wegwerken van schulden of het afbetalen van een hypotheek. Maar wat doe je wanneer je juist een leuk bedrag overhebt en daar iets mee wilt doen? Je weet ongetwijfeld dat geld niet uit zichzelf groeit (integendeel met de huidige inflatie). Wat zijn interessante manieren om meer met je vermogen te doen?

Spaarrekening of spaardeposito

Er zijn twee mogelijkheden die nog steeds erg in trek zijn. Het gaat hier om het sparen van geld. Ondanks de lagere spaarrentes kiezen veel mensen voor deze ‘veilige’ manier om het vermogen aan het werk te zetten. In dit kader is een spaardeposito wat interessanter wanneer je zeker weet dat je het geld tussentijds niet nodig hebt. Omdat jij het geld vastzet, kan de bank er meer mee doen. Het resultaat: een hogere rente.

Wil je dit op een duurzame manier doen en het beste rendement behalen over jouw spaartegoed? Dan is groen sparen een optie die je zeker eens moet bekijken.

Investeren in obligaties of vastgoed

geld in spaarpot doen
Bron: Pixabay

Investeren in obligaties geeft doorgaans een sterk rendement. Hier is echter wel een hoger bedrag voor nodig. Bij het investeren in vastgoed heb je doorgaans iets meer mogelijkheden wanneer je dit via een platform doet. Investeren in vastgoed staat op dit moment sterk in de spotwerpers vanwege de sterk stijgende prijzen van vastgoed in de Randstad (met name Rotterdam).

Voor het investeren in vastgoed is meer research en kennis nodig dan voor het investeren in obligaties. Bij de laatste optie is het risico ook vele malen kleiner.

kompas
Bron: Pixabay

Investeren in andere financiële producten

Wanneer het gaat om beleggen en investeren, dan gaat het al snel over aandelen, effecten en ruwe materialen zoals goud en olie. Dit lijkt aantrekkelijk, maar het is een markt waarbij je veel informatie op moet zoeken voordat je echt lekker kunt starten. Er zijn veel kosten voor het openen en sluiten van posities, de drempel is vaak hoog en voor actieve beleggers betekent het vooral dat de koersen constant in de gaten gehouden moeten worden.

Kijk je naar de mogelijkheden rond het investeren in crypto coins, dan is de drempel veel lager. Om te beleggen in digitaal geld heb je hoogstens een paar tientjes nodig. Het maakt risicospreiding makkelijker, het risico kleiner (je kunt nooit meer verliezen dan je inlegt zolang je niet kiest voor hefbomen). Onderzoek doen is goed mogelijk. Kijk in dat geval naar:

  • Welke problemen de blockchaintoepassing achter de munt oplost;
  • Hoe groot de community is;
  • Hoe groot de marktkapitalisatie is;
  • Of er een maximaal aantal munten in omloop kan komen.

Je vermogen écht aan het werk zetten

Stilstaand geld verliest steeds meer waarde door de inflatie. Daarom is het verstandig om je vermogen aan het werk te zetten. Kies je voor weinig risico en gemiddeld rendement of ga je juist voor een iets hoger risico met kans op hogere opbrengsten? Zolang je investeert met geld dat je écht kunt missen, zijn er tal van mogelijkheden die je kunt bekijken.