Op het internet zijn er tal van bedrijven te vinden die een registratie bij het Bureau Kredietregistratie (BKR) kunnen verwijderen. Bedrijven die deze bewering echter maken worden harder aangepakt door het BKR. Volgens het BKR vragen deze bedrijven een hoop met geld en is de verwijdering van deze registratie niet altijd zeker.
In de uitzending van Radar van 16-01-2017 wordt duidelijk dat er veel klachten zijn van consumenten, omdat ze veel geld betalen zonder daar enigszins resultaat voor te krijgen. Zo adverteert het bedrijf Dynamiet Nederland op verschillende mediakanalen dat zij BKR-registraties snel en gemakkelijk kunnen verwijderen. In de praktijk zit het echter veel anders in elkaar.

Scherpere toezicht van BKR

Stichting BKR neemt maatregelen om te voorkomen dat negatieve registraties onterecht verwijderd worden. “Dit borgt de zuiverheid van het wettelijke stelsel van kredietregistratie en is bovendien een duidelijk signaal aan bedrijven die claimen consumenten – tegen betaling van hoge kosten – van hun registratie te kunnen ‘bevrijden’.”

Volgens het BKR dienen consumenten die het niet eens zijn met hun registratie contact op te nemen met hun kredietverstrekker. Mocht dit niet tot een oplossing leiden, kan de consument naar een onafhankelijke geschillencommissie.

Lenen zonder BKR

In Nederland zijn er echter wel een aantal bedrijven actief die leningen verstrekken zonder daarvan een melding te maken bij de stichting BKR. Het gaat hierbij om zogenaamde minileningen. De partijen die dergelijke leningen aanbieden zijn voornamelijk actief in het buitenland, maar proberen de Nederlandse consument te lo
kken met het lenen van geld zonder dit te registreren bij stichting BKR. De bedrijven die deze leningen aanbieden vangen vaak hoge rentes en werken vaak buiten de regels.