Energiebedrijven in Nederland overtreden massaal de wet Financieel Toezicht door onjuiste informatie te verschaffen aan de consument. De energieleveranciers versleutelen iPads en thermostaten in contracten zonder de kosten daarvoor kenbaar te maken.

Dit blijkt uit het onderzoek van Vereniging de Vastelastenbond van 13-10-2015. 

Consumenten krijgen vaak een duur cadeau bij het afsluiten van een nieuw energiecontract. In de meeste gevallen gaat het hierbij om iPads, iPhone’s en slimme thermostaten. De consument betaald het volledige aankoopbedrag van het ‘cadeautje’ terug via de energierekening. De Vastelastenbond stelt dat de energieleveranciers niet voldoen aan de voorwaarden die de Autoriteit Financiële Markten (AFM) stelt bij koop op afbetaling. De aanbieder van een financieel product dient namelijk een AFM vergunning te hebben. Ook moet de energieleverancier verplicht vermelden wat er in totaal betaald moet worden voor het ‘cadeau’.

Oordeel van de hoge raad

In de telecombranche besliste de Hoge Raad al dat een gratis telefoon bij een abonnement een vorm van koop op afbetaling is. Om duidelijkheid te krijgen heeft de Vastelastenbond een klacht ingediend bij de AFM. Daarmee wil de Vastelastenbond aanduiden dat energieleveranciers zich moeten houden aan de wet Financieel Toezicht.