Vanaf januari 2017 wordt het mogelijk gemaakt dat het midden- en kleinbedrijf (MKB) tot een bedrag van wel tien miljoen euro kan lenen via vermogensbeheerder Schroders en Neos Business Finance. In totaal heeft het leningsprogramma een omvang van maar liefst 300 miljoen euro. Het is een van de grootste aanbieders van een alternatief MKB krediet. Aan het einde van maart dit jaar heeft Schroders bekend gemaakt in de markt van directe MKB-leningen te willen stappen. Schroder heeft een belang van 25% genomen in Neos. De klanten krijgen hierdoor een alternatief aangeboden voor beleggingen in bedrijfsobligaties.

mkb-lenen

Ondernemers gaan op zoek

Steeds meer ondernemers gaan op zoek naar een passende financiering buiten de standaard kanalen. Een bank leent niet meer zomaar een bedrag aan ondernemers. Er worden steeds strengere kapitaaleisen gesteld aan leningen. De alternatieve geldverstrekkers kijken daarentegen meer naar de groeimogelijkheden binnen bedrijven. Met een nieuwe samenwerking gaat Schroders zich richten op het beschikbaar stellen van gelden van investeerders. Daarbij verzorgt NEOS de beoordeling en uitgifte van de leningen.

Ministerie van Economische Zaken geeft garanties af

Het ministerie van Economische Zaken heeft garanties verstrekt aan twee kredietaanbieders voor het MKB. Daardoor trekt FundIQ 31 miljoen euro uit voor MKB-ondernemers voor een klein eigen vermogen. DBS2 Factoring is een bedrijf dat aan het midden- en kleinbedrijf en aan zzp’ers betalingen van klanten voorschiet. In totaal leggen zij vier miljoen euro op tafel dankzij deze garantie. Minister Henk Kamp van Economische zaken zegt daarover: ”Voor het MKB is het cruciaal dat er, naast kredieten van banken, ook alternatieve mogelijkheden voor financiering zijn”. Daarnaast wijst hij er op dat het MKB vorig jaar gegroeid is en een omzet heeft van 871 miljard euro, ook zijn er 3,1 miljoen banen, waardoor het MKB een belangrijke pijler is van de Nederlandse economie.

Ben je als consument op zoek naar een lening? Op deze pagina vergelijken we de aanbieders van de verschillende kredieten.