Er is onderzoek gedaan naar het spaargeld van de Nederlanders en daaruit komt naar voren dat ze momenteel samen 340 miljard euro aan spaargeld op de bank hebben staan. In totaal is de hoeveelheid spaargeld het laatste jaar aangedikt met 5,3 miljard euro. Dit is bekend gemaakt door De Nederlandsche Bank (DNB). Ook stelt DNB vast dat de concentratie van het spaargeld is afgenomen.

Tijden van crisis

Toen de kredietcrisis afnam gingen weer meer mensen hun spaargeld spreiden. DNB denkt dat kleinere partijen nu actiever zijn op de markt van het spaargeld, de kans is groot dat er een felle concurrentie gaat komen op de spaartarieven. Voordat er crisis was, was er geen groot verschil tussen de spaarrente bij de grote en de kleine banken. Maar het verschil is in die periode wel verder opgelopen.

Spaargeld spreiden

DNB denkt ook dat de spaarders geleerd hebben van de verschillende faillissementen van bijvoorbeeld Icesave en DSB, maar ook van de crises rond Fortis/ABN Amro en SNS Reaal. Dat zou de reden kunnen zijn dat veel mensen hun spaargeld spreiden. Zij spreiden daardoor het risico.