Vorige maand maakten diverse zorgverzekeraars bekend dat de zorgpremies in 2017 duurder zouden worden. Zo maakte Menzis bekend de basispremie flink te verhogen. Er bestaan echter manieren om de kosten van je zorgverzekering naar beneden te halen. De meeste consumenten kiezen er voor om het verplicht eigen risico van €385,00 ook écht op dat bedrag te laten staan. Zou het niet verstandiger zijn om het eigen risico te verhogen? In dit artikel proberen we je duidelijk te maken hoeveel geld je jaarlijks kunt besparen door je eigen risico te verhogen.

In dit artikel wordt er berekend hoeveel er bespaard wordt bij de verhoging van het eigen risico. Zo zien we dat je zo’n 250 euro per jaar kunt besparen bij het verhogen van je eigen risico.

Volgens het onderzoek van het centraal planbureau kiest men steeds vaker voor een vrijwillig eigen risico. In 2006 was het percentage met een verhoogd eigen risico zo’n 5%. 10 jaar later, in 2016, is dat percentage meer dan verdubbeld. Zo’n 12% van de Nederlandse inwoners heeft in het afgelopen jaar gekozen voor een verhoogd eigen risico. Vooral jongeren kiezen er vaker voor dan ouderen om het eigen risico te verhogen. Dat is uiteraard goed te verklaren, aangezien ouderen in de meeste gevallen meer zorg nodig hebben dan de jongere bevolkingsgroep.

eigenrisico-verhogen

De basispremie bedraagt bij Zekur bijvoorbeeld €92,00 bij een eigen risico van €385,00. Zodra je het eigen risico verschuift naar het maximum van €885,00 betaal je voor de basispremie bij Zekur €77,00. Als je aan het eind van het jaar je eigen risico nog niet hebt ‘opgemaakt’, zou het beteken dat je €180,00 hebt bespaard op je zorgverzekering bij Zekur. In het onderstaande overzicht vind je de besparingen per verzekeraar bij een verhoogd eigen risico.

  • Eigen risico 385€
  • Eigen risico 885€

Zorgkosten die vrijgesteld zijn van het eigen risico

  • Bezoek aan de huisarts
  • Verloskundige zorg en kraamzorg
  • Alle zorg- en tandartskosten voor kinderen tot 18 jaar
  • Gratis bevolkingsonderzoeken
  • Griepprik voor risicogroepen
  • Zorg die vanuit de aanvullende verzekering vergoedt wordt (bijv. tandartsverzekeringen)

Zeker het proberen waard

Het verhogen van je eigen risico is zeker het proberen waard. Veel mensen komen niet boven de €385,00 aan eigen risico op jaarbasis uit, dus het ‘kleine’ gokje kan je veel geld besparen op jaarbasis.