Een vraag die veel startende ondernemers hebben: is een zakelijke rekening verplicht? Veel starters denken dat een zakelijke rekening verplicht is als ze een bedrijf starten. Dat klopt niet. Een zakelijke rekening is in Nederland niet verplicht, maar het is wel erg handig. Hoe dat precies zit, leggen we uit in dit artikel.

Een bedrijf, dus een zakelijke rekening?

Het is niet verplicht om een zakelijke rekening te openen voor een bedrijf. Wettelijk niet, en ook belastingtechnisch niet. Maar het openen van een aparte rekening wordt wel aangeraden door de Kamer van Koophandel en door boekhouders en accountants.

Stel dat iemand voor dat je een eenmanszaak opent: hij of zij is dan de enige persoon die het geld op de bankrekening beheert. In principe kunnen de betalingen dan binnenkomen op zijn of haar privérekening. Dat kent voordelen, maar ook nadelen.

Waarom misschien geen aparte rekening open?

Het nadeel van een zakelijke rekening is dat het extra kosten met zich meebrengt. Zo betaalt de eigenaar van een zakelijke rekening bijvoorbeeld een jaarlijks bedrag. Bij sommige banken wordt ook een bedrag per transactie gerekend. Gelukkig hebben de meeste banken scherpe aanbiedingen voor het eerste jaar. Denk bijvoorbeeld aan het eerste jaar gratis bankieren.

Tweede privé-rekening als zakelijke rekening

Kleine zelfstandigen overwegen weleens een tweede privérekening te open en deze voor zakelijke doeleinden te gebruiken, aangezien dit in de kosten scheelt. Dit is niet altijd toegestaan. Overleg dit daarom eerst met de bank.

Bovendien kan het wat verwarring opleveren voor klanten en opdrachtgevers. Daardoor kan het langer duren voordat de facturen worden betaald.

Waarom een zakelijke rekening openen?

Een zakelijke rekening openen is een goed idee omdat er dan een goed financieel overzicht ontstaat. Bovendien kan men meteen gebruikmaken van een zakelijk krediet en andere financiële producten die op ondernemers zijn gericht.

Daarnaast toont een zakelijke rekening een bepaalde mate van professionaliteit. De rekening staat immers op naam van het bedrijf. Bij klanten komt dat professioneler over. Bij betalingen is dit handiger, omdat een klant anders de naam van de eigenaar van het bedrijf moet vermelden, in plaats van een bedrijfsnaam.

Waar moet de ondernemer op letten?

Bij het openen van een zakelijke rekening zijn er een paar punten waar men op kan letten:

  • Kijk goed naar de kosten van het storten van contant geld. Meestal heeft de bank een limiet voor het aantal stortingen per jaar;
  • Niet alle banken bieden een creditcard aan. Soms is er eerst een bepaalde omzet nodig. Informeer hier naar bij de bank;
  • Er zijn verschillende manieren van internetbankieren. Kies de methode die het best aansluit bij de wensen van de zaak. Vaak zijn er grote verschillen in kosten tussen verschillende transacties. Onderzoek de mogelijkheden van bijvoorbeeld iDEAL, SmartPin of OmniKassa;
  • Wie op zoek is naar een mogelijkheid om te incasseren van de rekening van de klanten, doet er goed aan dit van tevoren met de bank te bespreken. Niet alle banken bieden deze mogelijkheid;
  • Bij een aantal banken is het niet mogelijk om zakelijk geld te lenen. Mogelijk is het verstandig om te kijken naar de mogelijkheden voor een zakelijke lening.

Een bank is meer dan een platform voor betalingsverkeer

Onthoud als ondernemer dat een bank meer is dan alleen een platform voor betalingsverkeer. Een bank kan helpen bij het opstarten van de onderneming. Zo bieden sommige banken zelfs workshops, netwerkbijeenkomsten en inloopmomenten aan. Op deze manier stimuleert de bank het ondernemen en kunnen ondernemers bovendien terecht bij doorgewinterde adviseurs

De laatste jaren heeft internetbankieren een enorme vlucht genomen. Sommige banken hebben niet eens een bankkantoor meer. Voor de ene ondernemer maakt dat niet zoveel uit, terwijl de andere juist veel waarde hecht aan persoonlijk contact en deskundig advies. Wie waarde hecht aan persoonlijk contact, kan het best kiezen voor een grote bank. Dan is er meestal wel een bankkantoor bij de ondernemer in de buurt.

Zakelijk sparen

Goed om te weten: de rente op een zakelijke spaarrekening is vaak lager dan bij een particuliere spaarrekening. Daarom kan het bij een eenmanszaak lonen om het geld op een privérekening te zetten. Het kan ook een goed idee zijn om bijvoorbeeld alle inkomsten uit btw te reserveren. Een deel van deze inkomsten moet immers betaald worden aan de Belastingdienst. Zo heeft de ondernemer direct wat geld achter de hand.

Bron: ZakelijkeRekening.nl

rekeningen-mastercard