Als je een creditcard hebt, is het goed om te weten waar je het creditcard nummer kunt vinden. Het is namelijk een uniek nummer en het is opgebouwd volgens een standaard werkwijze, die door de meeste creditcard maatschappijen gebruikt wordt. Een andere naam voor de standaard is ANSI Standard X4.13-1983. Het nummer van je creditcard vind je meestal op de voorkant van je creditcard.

creditcard-nummer

Opbouw creditcard nummer

Het creditcard nummer is opgebouwd uit maximaal vier blokjes en bevat ieder maximaal vier cijfers. Het eerste cijfer geeft aan van welke maatschappij de creditkaart is. De 3 staat voor American Express, de 4 staat voor Visa en de 5 staat voor MasterCard. Een creditcard maatschappij heeft een eigen manier van het indelen van een creditcard nummer. Dit leggen we je nu per maatschappij uit:

  • American Express nummers: na de getallen 37 volgen nog 13 cijfers. Op de vijfde tot en met de elfde plaats staat het rekeningnummer. Op plaats twaalf tot en met veertien zie je het kaartnummer staan (op het moment dat er op een rekening meerdere creditcards zijn uitgegeven). Het controlegetal is op de vijftiende plaats geplaatst en dan kun je controleren of het creditcard nummer ook klopt.
  • Visa nummers: de plaatsen twee tot en met zes worden gebruikt voor het banknummer. Visa wordt gebruikt door een groep samenwerkende banken. De zevende tot en met de twaalfde plaats (soms tot en met de vijftiende plaats) bevat het rekeningnummer. Op de zestiende plaats kun je het controlegetal van je creditcard vinden.
  • Mastercard nummers: op de tweede plaats vind je een banknummer. Hoe lang dit nummer is, hangt af van cijfer twee. Dit kan namelijk één, twee, drie of vier zijn. Het banknummer begint dan eigenlijk op de derde plaats en is daarmee dus één, twee, drie of vier cijfers lang. De cijfers die dan volgen na het banknummer zijn tot en met plaats vijftien samen het rekeningnummer. Op de zestiende plaats kun je het controlegetal vinden.

Online betalen met een creditcard

Veel mensen regelen de online betalingen via een creditcard. Maar welke gegevens moet je dan allemaal invullen? Het maakt niet uit wat voor creditcard je hebt, deze kan bijvoorbeeld van ING zijn, maar het gaat er om dat je weet hoe je moet betalen. Sommige mensen kiezen nog voor PayPal, maar met een creditcard kan het nog sneller als je weet hoe het werkt. Je voert je creditcard nummer in, dan de naam van je creditcard, vervolgens de verloop datum en dan de geheime code en dat is je verificatie code. Ook in het buitenland worden veel betalingen gedaan met een creditcard. Het is dan ook een prettige betaalmethode, die op veel plaatsen gebruikt kan worden.