Duurzaam sparen kan door middel van ‘groen sparen’. Om groen te sparen stort men geld op een duurzaam spaardeposito. Je bank belegt dat geld vervolgens in duurzame en milieuvriendelijke projecten. Het idee is om geld te verdienen door bij te dragen aan een schonere toekomst.

Hoe begin ik met groen sparen?
Om duurzaam te sparen is het handig om via verschillende stappen te werken. Het is het beste om als eerste de diverse aanbieders met elkaar te vergelijken. Daarvoor kun je naar de website van De Eerlijke Bankwijzer gaan. Die website vergelijkt de elf belangrijkste aanbieders met elkaar op duurzaamheid. Als je vervolgens je keuze hebt gemaakt, laat je dan voorlichten door de bank van jouw keuze. Zij kunnen op dat moment alle onduidelijkheden voor je wegnemen. In sommige gevallen staat je geld voor langere tijd vast, waardoor je zeker moet weten of dat is wat je wil. Als laatste stap moet je controleren of jouw spaarrekening onder het depositogarantiestelsel valt. Wanneer dat niet het geval is moet je je afvragen of je het risico wilt lopen om al je geld kwijt te raken.

Hoe stap ik over naar een duurzame bank?
Het is heel eenvoudig op te zoeken hoe duurzaam jouw eigen bank eigenlijk is. Dat kun je doen door naar de website van De Eerlijke Bankwijzer te gaan. De kans is aanwezig dat je tot de beslissing komt om over te stappen naar een duurzame bank. Als eerste moet je kijken welke bank het beste aansluit bij jouw wensen als het aankomt op duurzaamheid. Jouw nieuwe bank regelt vervolgens het overstappen. De meeste banken bieden namelijk een overstapservice aan, waardoor jij je nergens zorgen over hoeft te maken. Alle betalingen van en naar je oude bankrekening worden direct doorgestuurd naar je nieuwe betaalrekening. Je moet echter wel je periodieke overboekingen opnieuw instellen. In veel gevallen is de overstapservice gratis.