Wanneer je een hypotheek aanvraagt, is het belangrijk om te letten op de geldigheidsduur van de offerte. Het is namelijk zo dat deze beperkt houdbaar is en na een vastgestelde datum vervalt.

Twee data
Om goed te snappen hoe een offerte geldig is, moet worden gekeken naar twee data. Wanneer je een aanvraag doet, zal de offerte namelijk worden geleverd met deze data: de offertedatum en de uiterlijke vervaltermijn.

Offertedatum
Een offertedatum is de houdbaarheid van het aanbod van de hypotheekverstrekker. Over het algemeen is het termijn voor de offertedatum twee weken. Dat betekent dat je binnen twee weken het aanbod moet tekenen en moet terugsturen naar de betreffende hypotheekverstrekker. Doe je dat niet, dan komt de offerte te vervallen.

Uiterste passeerdatum
Wanneer je hebt gereageerd op het aanbod, moet je rekening houden met de tweede vervaldatum: de uiterste passeerdatum. Wanneer je het aanbod van de verstrekker hebt getekend, moet je naar een notaris om de hypotheekakte te tekenen. De termijn die je hiervoor krijgt verschilt per partij en kan behoorlijk variëren. In de praktijk is de termijn voor deze uiterste passeerdatum vastgesteld op zo’n 2 á 4 maanden. Maar let op: dit kan per aanbieder sterk verschillen.

Overigens is het van belang om op deze passeerdatum te letten omdat het kan voorkomen dat jij nog enige tijd moet wachten op de sleuteloverdracht. Zo kan het voorkomen dat het bijvoorbeeld drie maanden duren voordat jij de sleutel in bezit krijgt, maar geldt de de acceptatietermijn voor twee maanden. In dat geval kan het nuttig zijn om te kijken of je de geldigheidsduur kan verlengen.

Hypotheekofferte verlengen
Het is bij de meeste aanbieders mogelijk om de offerte te verlengen. Let wel op: dit is niet gratis. De offerte is namelijk een persoonlijk aanbod waarin voorwaarden als bijvoorbeeld de rente al zijn opgenomen. Wil je deze voorwaarden dus bewaren, dan kan het lonend zijn om de offerte te verlengen. De prijs hiervan verschilt ook weer per hypotheekverstrekker. De prijs die je hiervoor betaalt wordt ook wel geduid met de term ‘bereidstellingprovisie’. De provisie wordt gebaseerd op onder andere de termijn waarmee je de offerte wilt verlengen. Het is daarom gunstig om goed bij verschillende hypotheekverstrekkers na te gaan wat de houdbaarheid van de offerte is en wat het kost om deze te verlengen.