In Nederland ben je als volwassene verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Dat wil zeggen dat het verplicht is om op zijn minst een basisverzekering af te sluiten bij een van de verzekeraars in Nederland. Wanneer je gebruik maakt van de zorg en dit ook binnen jouw pakket valt, dan betaalt de verzekeraar de kosten hiervan. Echter gaat dit voor veel gevallen niet direct op, want in Nederland kennen we het eigen risico. Dit is een door de overheid vastgesteld bedrag dat je eerst zelf moet betalen.

Dus stel: jouw kosten zijn in het jaar 2016 €500, dan betaal jij eerst €385. Wanneer jij jouw eigen risico hebt opgemaakt, betaalt jouw verzekeraar de overige kosten. Let op: dit geldt wanneer de gebruikte zorg binnen jouw pakket valt. In 2017 is het eigen risico opnieuw vastgesteld op €385.

Ophogen eigen risico
Naast dat je bij wet verplicht bent om een eigen risico te betalen, kan je dit ook laten ophogen. Dit kan met bedragen als 100, 200, 300, 400 en 500 euro. Hoewel je hiermee meer geld moet betalen bij het gebruik van zorg, gaat jouw maandelijkse premie wel omlaag. Dit kan dus rendabel zijn wanneer je vermoedt dat je het betreffende kalenderjaar geen zorg hoeft te consumeren. Op die manier betaal je namelijk een lagere premie en houd je per saldo meer geld over.

Duur van de ophoging
Wanneer je jouw eigen risico wilt ophogen, kan dit aan het begin van het nieuwe kalenderjaar. Dat is hetzelfde moment waarop ook de jaarlijkse cyclus van de verplichte eigen risico van start gaat. Wanneer je hebt gekozen voor het ophogen van het eigen risico is het over het algemeen niet mogelijk om dit tussentijds aan te passen. Maak dus vooraf een goede afweging en raadpleeg de voorwaarden bij jouw aanbieder.

Ook voor mij?
Echter is het van belang om te onthouden dat dit ook een keerzijde heeft. Wanneer je onverwacht toch een beroep moet doen op de verzekering, dan betaal je in eerste instantie dus meer eigen risico. Het is daarom verstandig om voor deze optie te kiezen wanneer je zeker weet dat je het verhoogde eigen risico ook kan betalen indien nodig.