Het is lastig om een spaarrekening te openen in het buitenland. De eis die banken vaak stellen is dat men alleen mag sparen in het woonachtig land. Het is niet onmogelijk om te sparen in een ander EU-land. Binnen de EU bieden banken een depositogarantie van €100.000. Om buiten de EU een spaarrekening te openen dien je contact op te nemen met de gewenste bank. In bepaalde gevallen is de mogelijkheid aanwezig.

Mag ik een rekening openen in het buitenland?
Het is lang niet altijd mogelijk om een spaarrekening te openen in het buitenland. Het grootste gedeelte van de banken stellen als eis dat je in het land waar je wil sparen moet wonen om een spaarrekening te openen. Daarnaast moet je altijd rekening houden met de wetgeving van het land. Zo kan het voorkomen dat je zowel in het land waar je spaart als in Nederland moet afrekenen met de fiscus. Daardoor kan het voordeel dat je verwacht te hebben met een buitenlandse spaarrekening minder voordelig uitvallen. Het is als Nederlandse burger een stuk eenvoudiger om een spaarrekening te openen bij een buitenlandse bank in Nederland. Via de Nederlandsche Bank kun je controleren of bij de buitenlandse bank naar keuze het depositogarantiestelsel van toepassing is.

Wat zijn voor mij de risico’s van het sparen in het buitenland?
Sparen in het buitenland betekent automatisch dat je met een ander depositogarantiestelsel te maken krijgt dan in Nederland. Dat kan onder meer betekenen dat je minder goed van je geld gegarandeerd bent als de bank failliet gaat. Zoals eerder genoemd: binnen de EU bieden banken een depositogarantie van €100.000. Je hebt ook te maken met het valutarisico. Meestal is het alleen mogelijk om in de valuta van het land te sparen bij de buitenlandse bank. Dat is alleen gunstig wanneer de munteenheid in waarde stijgt ten opzichte van de euro.