Wanneer je wil oversluiten met je hypotheek, sluit je een nieuwe hypotheek af bij een andere hypotheekverstrekker. Met die nieuwe hypotheek los je je oude hypotheek af. Het is echter afhankelijk van je persoonlijke situatie of oversluiten voor jou interessant is.

Wanneer is oversluiten voor mij interessant?
Oversluiten kan interessant zijn als je nieuwe hypotheek een lagere rente heeft of over betere overige voorwaarden beschikt dan de hypotheek die je op dat moment hebt. Daarnaast kan het zo zijn dat je inkomen of je gezinssituatie is veranderd na het afsluiten van je hypotheek. Dat kan ervoor zorgen dat de huidige hypotheek niet meer bij je past.

Wat kost oversluiten?
Het oversluiten van je hypotheek kost in vrijwel elke situatie geld. Daarbij kan gedacht worden aan de kosten van advies, taxatie of notariskosten. Bovendien kan je oude hypotheekverstrekker je een boete opleggen. Dat kan de verstrekker doen wanneer hij de inkomsten van je rente misloopt. Een hypotheekadviseur kan je in alle gevallen helpen bij het nemen van een beslissing omtrent oversluiten.

Eigendomsbewijs
Wanneer je gaat oversluiten heb je een eigendomsbewijs nodig. Het eigendomsbewijs van je woning ontvang je bij de aankoop van je huis of bij het oversluiten van je hypotheek als je dat al eens eerder hebt gedaan. Het eigendomsbewijs is afkomstig van de notaris die het huis aan jou heeft overgedragen. Daarmee bewijs je dat je eigenaar bent van de woning en laat je zien op welke manier je in het bezit bent gekomen van de woning. De bank heeft deze gegevens nodig om je een nieuwe hypotheek te kunnen verstrekken. Je eigendomsbewijs kan ook wel leveringsakte genoemd worden. Tegen betaling kan je altijd je eigendomsbewijs opvragen bij het Kadaster.

Boeterente bij het oversluiten
In vrijwel alle gevallen moet je een boeterente betalen bij het oversluiten van je hypotheek. De hypotheekverstrekker brengt je een boeterente in rekening als de renteperiode nog loopt. Bij het afnemen van de hypotheek is namelijk vastgelegd dat je over een bepaalde periode hypotheekrente moet betalen. Wanneer je de hypotheek in het geval van oversluiten eerder aflost, voldoe je niet aan die afspraak. De bank zal meestal geen boeterente opleggen als de hypotheekrente hoger is dan tijdens het afsluiten van je hypotheek.