Er zijn verschillende manieren om je met beleggen bezig te houden. Zo is er de mogelijkheid om rechtstreeks bij een aanbieder van beleggingsproducten te beleggen. Daarnaast kun je ook beleggen via diverse financiële ondernemingen, waaronder je eigen bank.

Manieren waarop je kan beleggen:
– Execution only: je neemt zelf alle beslissingen en geeft opdrachten aan de financiële onderneming (bijvoorbeeld de bank).
– Je kan ook eerst advies vragen bij een beleggingsadviseur. Daarna kun je zelf bepalen hoeveel geld je wil beleggen en op welke manier.
– Je geeft je geld aan een vermogensbeheerder. Hij dient zich te houden aan vooraf gemaakte afspraken. De vermogensbeheerder kiest echter zelf hoe hij jouw geld belegt en zal achteraf vertellen welke beslissing hij heeft genomen.

Beleggen in aandelen
Het meest populair is het beleggen in aandelen. Bij de aankoop van een aandeel word je op dat moment mede-eigenaar van de onderneming waarvan je het aandeel koopt. Dat betekent dat je als aandeelhouder recht hebt op een deel van de winst. Dat wordt uitgekeerd in de vorm van dividend. Als je het aandeel op een later moment voor een hogere prijs verkoopt, maak je bovendien koerswinst. Er zit een verschil tussen aandelen fysiek kopen of via een online broker aandelen kopen. Bij een fysieke aankoop ga je voor koerswinst op de langer termijn. Als je via een online broker in aandelen handelt, is het de bedoeling om op korte termijn geld te verdienen.

Beleggingsfondsen

Je kan ook gebruikmaken van beleggingsfondsen, wat steeds populairder wordt. Wanneer je voor een goed beleggingsfonds kiest, is de kans groot dat je een hoger rendement haalt dan wanneer je alleen voor sparen kiest. Bij een beleggingsfonds betaal je in de meeste gevallen beheerkosten en transactiekosten. Wanneer je voor een beleggingsfonds kiest, dan doe je dat ook meestal voor een rendement op de langer termijn.

Op de startpagina beleggen voor dummies lees je meer over de verschillende manieren van beleggen.