Het kan voorkomen dat je ondanks je inboedelverzekering onderverzekerd bent voor de inboedel van je woning. Dat is het geval wanneer het verzekerde bedrag lager ligt dan de nieuwwaarde van je inboedel. De schade die is ontstaan aan je inboedel na bijvoorbeeld een brand is bij onderverzekering slechts deels vergoed. Dat ligt aan de verhouding.

Voorbeeldsom van onderverzekering
Wanneer je schade hebt van 30.000 euro en je verzekerd bedrag is 60.000 euro, terwijl de nieuwwaarde 120.00 euro is, dan krijg je daardoor vijftig procent van de schade uitbetaald. In dit geval zou het dan gaan om 15.000 euro wat je uitbetaald zou krijgen.

Wanneer ben ik onderverzekerd?
Je kunt onderverzekerd zijn wanneer de waarde van je inboedel sneller is gestegen dan gemiddeld. Het kan voorkomen dat je grote aankopen of veranderingen in bijvoorbeeld de gezinssamenstelling vergeet door te geven aan de verzekeraar. De jaarlijkse indexatie houdt daar geen rekening mee en daardoor is er sprake van onderverzekering. Je kunt onderverzekering voorkomen door de inboedelwaardemeter te gebruiken. Verzekeraars geven dan de garantie dat je nooit onderverzekerd bent.