Een broker is een beurshandelaar die kan handelen in effecten, goederen of waren. Als er sprake is van handel in effecten wordt de broker ook wel effectenmakelaar genoemd. De broker waar jij het meest bekend mee bent is hoogstwaarschijnlijk je bank. Vrijwel alle grote banken in Nederland geven je de mogelijkheid aandelen te kopen en te verkopen. Beleggen bij banken is in de meeste gevallen duur, waardoor de opkomst van online brokers groeit. Zij richten zich vooral op de particuliere beleggers. Bankinfo heeft een speciale pagina waar je de verschillende brokers kan vergelijken.

Wat zijn de kosten?
In de meeste gevallen hanteren brokers transactiekosten of een vastgesteld percentage van de winst. Het kan ook zijn dat jouw broker met spreads werkt. Het verschil tussen de koop- en verkoopprijs is dan de winst voor de broker. Als je als particulier wilt beleggen, heb je een broker nodig. Als particulier mag je namelijk niet zelfstandig handelen op de beurs. Het is verplicht om dat te doen via bedrijven die verbonden zijn aan de beurs.

Wat zijn online brokers?
Wanneer je gebruikt maakt van een online broker ben je als particulier de baas over welke transacties worden gemaakt. Daarbij kan de online broker je altijd adviseren. Met een online broker is het mogelijk om elk moment te handelen, waar je maar wilt. Bovendien besparen online brokers veel kosten omdat ze voornamelijk met computers werken. Gewone brokers ontvangen daardoor een hogere commissie dan online brokers.