Bij het afsluiten van een autoverzekering heb je de keuze uit drie verschillende basisdekkingen. Ja kunt kiezen uit een WA-verzekering, een Mini Casco en All Risk verzekering. De Wettelijke Aansprakelijkheidsdekking (WA) is in Nederland wettelijk verplicht wanneer je in het bezit bent van een auto. Daarmee ben je verzekerd voor schades die jij per ongeluk aan andere auto’s veroorzaakt.

Een Mini Casco is een beperkte cascodekking en is een aanvulling op de WA-verzekering. Deze dekking is bedoeld voor enkele specifieke gevallen. Daarbij kan gedacht worden aan diefstal, brand, storm en schade aan je eigen auto. De All Risk verzekering is de volledige cascodekking. Naast de beperkte dekking van de cascodekking ben je bij All Risk ook verzekerd voor schade bij botsingen, omslaan, slippen, van de weg raken, te water raken of vergelijkbare situaties. Dit is de meest uitgebreide verzekering van de auto. In de polisvoorwaarden van je autoverzekering vind je de informatie over de omvang van de dekking en de voorwaarden van je verzekering.

Wat zijn de aanvullende dekkingen?
Tijdens de aanvraag van je autoverzekering heb je de keuze uit verschillende aanvullende dekkingen. Aanvullende dekkingen:
– Vervangend vervoer
– Zekerheid voor inzittenden
– Ongevallen inzittenden
– Verhaalsrechtsbijstand

Vervangend vervoer
De dekking van vervangend vervoer kun je van tevoren afsluiten en daarbij bepaal je ook in welk gebied je die dekking wilt: in Nederland of heel Europa. Bij deze dekking is het verstandig altijd de polisvoorwaarden te raadplegen van de verzekering. Het vervangende vervoer is in de meeste gevallen verzekerd als je een mechanisch gebrek hebt wat niet binnen 48 uur te repareren valt. Wanneer het mogelijk is de auto te laten repareren, moet de reparatie zo snel mogelijk plaatsvinden.

Zekerheid voor inzittenden
De dekking van zekerheid voor inzittenden zorgt ervoor dat je verzekerd bent voor letsel of overlijden van inzittenden van de verzekerde auto. Daaronder valt ook beschadiging of verlies van met de auto vervoerde privébezittingen. Ook bij deze dekking is het verstandig de polisvoorwaarden te raadplegen.

Ongevallen inzittenden
Bij het afsluiten van de dekking ongevallen inzittenden bij een autoverzekering verzeker je het standaard bedrag dat wordt uitgekeerd wanneer er sprake is van een ongeval waarbij sprake is van blijvende invaliditeit of overlijden van verzekerde. Ook bij deze dekking is het verstandig de polisvoorwaarden te raadplegen.

Verhaalsrechtsbijstand
Bij de dekking verhaalsrechtsbijstand heb je recht op hulp wanneer je schade wilt verhalen. Ook bij deze dekking is het verstandig de polisvoorwaarden te raadplegen.