Wanneer je een hypotheek wilt afsluiten zul je merken dat de rente een belangrijke rol speelt bij je beslissingen. De hoogte van je rente bepaalt namelijk een groot deel van jouw woonlusten voor dit moment, maar ook voor in de toekomst. Het is daarom belangrijk je af te vragen welke rente het beste bij jou past. Je moet een balans zien te vinden tussen de hoogte van de rente en de voorwaarden die bij de hypotheek horen.

Moet ik kiezen voor een korte of lange rentevaste periode?
Bij het afsluiten van een hypotheek heb je de keuze uit een korte of een lange rentevaste periode. Hoe langer je rente vaststaat, hoe hoger het rentepercentage van je hypotheek zal zijn. Je hebt de keuze uit diverse mogelijkheden die verschillen van een variabele rente op maandbasis tot een rente die de komende dertig jaar vaststaat. Jouw keuze hangt dan ook af van je persoonlijke situatie en jouw wensen omtrent een hypotheek en de lasten die daarbij komen kijken.

Persoonlijke situatie
Een afweging tussen een korte of lange rentevaste periode is een afweging over hoeveel risico je durft en wilt lopen met je hypotheek. Wanneer je gaat voor een korte rentevaste periode zijn over het algemeen de kosten langer, maar de kans is tegelijkertijd aanwezig dat je meer gaat betalen dan bij een lange rentevaste periode als de rente te veel stijgt. Wanneer je kiest voor een lange rentevaste periode betaal je op de korte termijn meer, maar kan het je juist voordeel opleveren in de jaren die daarna volgen.

Welke situaties zijn geschikt voor een korte rentevaste periode?
Er zijn verschillende situaties denkbaar waarbij een korte rentevaste periode het meest geschikt is. Bijvoorbeeld wanneer je over voldoende eigen geld beschikt dat je eventueel stijgende rentelasten kunt betalen. Een tweede scenario is dat je relatief lage hypotheeklasten hebt ten opzichte van je inkomen, waardoor je eveneens stijgende rentelasten met eigen geld kunt betalen. Een ander scenario is dat je in de toekomst verwacht dat je veel meer gaat verdienen dan nu het geval is. Daardoor zou je eveneens stijgende rentelasten kunnen opvangen.

Welke situaties zijn geschikt voor een lange rentevaste periode?
Er zijn ook scenario’s waarbij het beter is om voor een lange rentevaste periode te kiezen. Wanneer een eventueel tweede inkomen valt is het beter om een langere rentevaste periode te hebben wanneer je hypotheek gebaseerd is op twee inkomens. Daarnaast is een lange rentevaste periode beter geschikt als je de hypotheek net kunt betalen.

Kan ik mijn hypotheekrente laten aanpassen?
Het is mogelijk om je hypotheekrente te laten aanpassen. Dan moet de huidige rente hoger zijn dan de rente die je op dat moment betaalt. Wanneer de huidige rente lager staat dan de rente die je betaalt, dan moet je in de meeste gevallen een boeterente betalen om je rente te laten aanpassen. Dat is afhankelijk van de resterende rentevaste periode. Hoe langer die periode nog is, hoe hoger de boete zal zijn. Wanneer je die boete niet kunt ophoesten, kan rentemiddeling een uitweg bieden. Dan wordt de boete verwerkt in de renteopslag. Je komt daardoor niet op de laagste rente uit, maar de rente zal wel minder hoog zijn dat het geval was. Daardoor dalen je maandlasten uiteindelijk wel.

Hypotheekrenteaftrek
Je hebt ook nog de mogelijkheid gebruik te maken van hypotheekrenteaftrek. Het is mogelijk bepaalde kosten af te trekken van je inkomen in box 1. Dat zijn de volgende kosten:
– (hypotheek) rente over de eigen woningschuld
– eenmalige financieringskosten
– periodieke betalingen voor de rechten van erfpacht
– opstal
– beklemming