De Europese Centrale Bank stelde zichzelf een inflatie van 2% als doel voor 2017. Dat percentage wordt bij lange na niet behaald en daarom zal het lage rentepercentage het komende jaar waarschijnlijk niet veel hoger zijn dan het nu is. Een daling kan men ook niet verwachten, de ECB doet er alles aan om de percentages te verhogen en daarom is volgens velen de bodem ook bereikt.
Mario Draghi gaf als ECB-president al meerdere malen aan dat er alles aan wordt gedaan om de economische groei in de Eurozone te garanderen. Op 8 september was de laatste vergadering van de ECB. Daarin stelde de ECB haar verwachtingen van economische groei in 2017 en 2018 naar beneden bij. Bovendien hield de centrale bank de beleidsrente en het opkoopprogramma gelijk.
Het is niet meer de vraag of de hypotheekrente in 2017 gaat stijgen. Het is alleen nog niet duidelijk op welk moment dat gaat gebeuren. Het is van belang dat beleggers hun vertrouwen in de economische groei terugkrijgen. In eerste instantie werd verwacht dat de Brexit-stemming enorme gevolgen zou hebben op de economische groei, maar dat blijkt valt vooralsnog mee te vallen. Analisten voorspellen eind dit jaar de eerste verhoging van de beleidsrente en verwachten dat dat in 2017 ook gaat gebeuren. Een stijging van de hypotheekrente is dus mogelijk.
De hypotheekmarkt is aan veranderingen onderhevig op dit moment. Het is voor nieuwe geldverstrekkers makkelijker geworden om hypotheken te verstrekken in Nederland. Zij gaan de concurrentie aan met de traditionele banken, die per verstrekte hypotheek meer kapitaal moeten aanhouden. De stijging in het aantal concurrenten op de hypotheekmarkt zorgt voor een drukkend effect op de hypotheekrente.