Een week geleden was al te zien dat verschillende geldverstrekkers de hypotheekrente opeens verhoogden. Maandag 7 november, de dag voordat de Amerikaanse verkiezingen zouden beginnen, werd de welbekende strijd tussen Donald Trump en Hillary Clinton gevoerd. Het was nog niet bekend wie er ging winnen toen de banken de rentestijging aankondigden. Inmiddels is bekend dat Trump de nieuwe president van de Verenigde Staten wordt. Maar wat is de invloed van Trump op de hypotheek- en de spaarrente?
Hypotheekrente blijft stijgen
De verkiezingsuitslag is al enkele dagen bekende en de rente van de hypotheekverstrekkers wordt alsmaar hoger. Zo heeft bijvoorbeeld Munt Hypotheken de hypotheken met een vaste rente voor 10 jaar verhoogd met 0,25%. BLG en NIBC hebben de rente verhoogd met 0,1%. De verwachting is dat steeds meer aanbieders hun rente zullen verhogen. In ieder geval zullen ABN AMRO, Aegon, Nationale Nederlanden, Argenta en SNS bank ook een stijging laten zien en die kan wel oplopen tot 0.2%. Veel mensen vragen zich af of dat de verhoging nu komt omdat Trump is gekozen als president, of dat deze renteverhoging nog “te danken is” aan de vorige president.
Inflatie en hogere kapitaalmarktrente
Het is een feit dat de rente op de Amerikaanse staatsleningen omhoog is gegaan tijdens de overwinningstoespraak van Trump. De verwachting daarbij is ook dat de vele plannen, die Trump heeft, erg veel geld zullen gaan kosten. Met als gevolg dat de staat geld moet gaan lenen. De verwachting is dat daardoor de inflatie sterk omhoog zal gaan en dat zorgt dan weer voor een verhoging van de kapitaalmarktrente.
Lage hypotheekrente gunstig om vast te zetten?
Doordat de hypotheekrente momenteel laag is, zou het gunstig kunnen zijn om de hypotheekrente nu vast te zetten. Hier denken nu veel mensen serieus over na. Als je dat zou doen, dan zou dat namelijk betekenen dat je de komende tien jaar of misschien de komende twintig jaar van deze lagere rente zou kunnen profiteren. De vraag is alleen zit het ook zo eenvoudig in elkaar of denken we er te gemakkelijk over? Lukas Daalder van vermogensbeheerder Robeco zegt daar het volgende over: “De verhoging waar we het over hebben komt neer op een kwart procentje”. “Ik weet niet of dat nou het grote verschil is waar je als huizenbezitter direct op moet reageren.” Mocht je nu de hypotheek vroegtijdig om gaan zetten in een andere hypotheekvorm, maar wel bij dezelfde aanbieder, dan zul je een boete moeten betalen. Er worden namelijk door het omzetten van de hypotheek inkomsten door de geldverstrekker misgelopen. Daarbij kun je dus ook bedenken dat hoe hoger de hypotheek is, hoe hoger ook de boete is die je bij het omzetten moet betalen. Eigenlijk sta je dus voor een keuze, is een lage rente voordeliger dan de boete doe je moet betalen?
Trump of andere invloeden?
Of dat het nu door Trump komt of niet, de percentages gaan omhoog en daar zullen we het dan ook mee moeten doen. De komende tijd zal vanzelf uitwijzen of dat het inderdaad door Trump komt, of dat het te maken heeft met de huidige Amerikaanse president Obama. Of zouden er ook nog andere invloeden meespelen?