Je wilt je huis verbouwen, maar je hebt niet voldoende financiële middelen. Doordat je investeert in je eigen woning, wordt het vaak overbodig om te verhuizen. Het is mogelijk een hypotheek af te sluiten voor de verbouwing van je huis. Je kunt er voor kiezen om een tweede hypotheek af te sluiten op de woning waar je al in woont. De hypotheekverstrekker zal goed kijken naar de opties en zal een advies uitbrengen. Hij zal u tevens uitleggen wat van toepassing is op uw huidige situatie. Voordat je een afspraak maakt met een hypotheekverstrekker, is het handig dat je de verbouwplannen volledig op papier hebt uitgewerkt. Daarmee maak je meer kans om in aanmerking te komen voor een tweede hypotheek.

Wanneer kom ik in aanmerking voor een tweede hypotheek?

In eerste instantie is het van belang dat de inkomen(s) van de aanvrager(s) voldoende dient te zijn. Een persoon die nog maar net zijn ‘gewone’ hypotheek af kan lossen zal niet zomaar een tweede hypotheek krijgen. Daarnaast is het van belang dat de woning zelf voldoende waarde heeft. Zodra er sprake is van overwaarde dan zal de bank of financiële instelling er eerder voor kiezen om een verbouwingshypotheek te verstrekken, dan wanneer het huis in waarde is gedaald. Overwaarde is het verschil tussen de hypotheek die op het huis rust en de huidige marktwaarde.

Wat zijn de voordelen van een verbouwingshypotheek?

Een groot voordeel van de verbouwingshypotheek is dat de rente die je betaald fiscaal aftrekbaar is. Dat betekent dat de rente van de belasting afgetrokken kan worden. Een ander groot voordeel van een tweede hypotheek is dat je niet aan je spaargeld hoeft te zitten om je huis te verbouwen. Zo kun je blijven sparen en rente krijgen over het gespaarde vermogen die je in bezit hebt.

Over het algemeen geldt dat een tweede hypotheek lastig is om te verkrijgen. Dit komt voor het grootste gedeelte doordat men vaak nog maar net zijn eerste hypotheek kan afsluiten. Banken of financiële instellingen verstrekken niet zomaar een tweede hypotheek, omdat ze weten dat het lastig kan zijn voor bepaalde mensen om de hypotheek te kunnen financieren. Wij raden dan ook aan om met een adviseur te praten over een tweede hypotheek voor de verbouwing van je huis. Deze kan je meer inzicht geven in de mogelijkheden om uw huis te verbouwen.

Goedkope hypotheek

Het liefst heeft iemand een zo’n laag mogelijke hypotheekrente. In Nederland ligt de rente van hypotheek best hoog in tegenstelling tot in andere landen. Voor mensen langs de grens met Duitsland bestaat er een mogelijkheid om een Duitse hypotheek af te sluiten. De rentes in Duitsland liggen 20 tot 50 procent lager dan in Nederland. Er zitten echter wel meer voorwaarden aan een hypotheek buiten de grenzen van ons land. Zo kun je niet een hypotheek krijgen met de gehele waarde van het huis waarvoor je een hypotheek af wilt sluiten. Starters komen dus niet vaak in aanmerking voor een hypotheek buiten de grenzen.