De hypotheekrente in Nederland ligt in tegenstelling tot andere Europese landen op een zeer hoog niveau. Voor de Nederlanders langs de grens met Duitsland lijkt er een oplossing te zijn: de Duitse hypotheek. Niet iedereen in Nederland komt zomaar in aanmerking voor de Duitse hypotheek, een Nederlander dient aan verschillende voorwaarden te voldoen om in aanmerking te komen voor een hypotheek in Duitsland.

Vraag nu een hypotheek aan via HIER

Klik op de link hierover en vraag een goedkope hypotheek aan. In veel gevallen zitten er ook Duitse aanbieders bij. Wij kijken voor u wat de scherpste tarieven zijn en geven u het beste aanbod.

In Duitsland ligt de hypotheekrente veel lager dan in Nederland. Voor Nederlandse woningbezitters is het dan zeer aantrekkelijk om te kijken naar de mogelijkheden van de Duitse hypotheek. Op moment van schrijven ligt de hypotheekrente in Nederland voor 10 jaar vast op zo’n 3,5 tot 5%. Bij een hypotheek in Duitsland gaan we al naar hypotheekrente’s van zo’n 2% voor ongeveer dezelfde soort hypotheek.

Hypotheek bij Duitse bank

Mensen rondom de grens bij Duitsland hebben veel meer voordelen dan mensen die in de randstad wonen. De Duitse banken maken nog wel eens een uitzondering als je rondom de grens van Duitsland woont, omdat ze dan meer zicht hebben op de persoon in kwestie. Vooral in Limburg en Overijssel zijn er veel woningen die al gebruik maken van een Duitse hypotheek. De hypotheekverstrekkers in Duitsland moeten het huis zelf ook eens bezichtigen omdat een taxatierapport niet altijd voldoet aan de eisen van Duitsers.

Hypotheek Duitsland, nadelen?

Een Duitse hypotheek kent niet alleen maar voordelen ten opzichte van het afsluiten van een hypotheek in Nederland. Waar kan men tegenaan lopen wanneer je een hypotheek wilt afsluiten in Duitsland?

Eigen inbreng van geld. De Duitse hypotheekverstrekkers verstrekken niet de volle 100% van de woningwaarde. In Nederland wordt er tot 104% gefinancieerd van de woningwaarde van het huis in Nederland. In Duitsland is dit vaak niet meer dan 70% van de waarde van het huis.

Duits recht. Een hypotheek in Duitsland is anders dan in Nederland. De Duitse wetgeving is anders dan in Nederland, dus hebben Nederlanders die een hypotheek afsluiten in Duitsland met andere regels te maken.

Op weg naar Duitsland. Je bent verplicht om een keer af te reizen naar Duitsland om de definitieve handtekening te zetten voor een hypotheek in Duitsland voor een Nederlandse woning.

NHG. De Duitse hypotheekverstrekkers die een hypotheek verstrekken aan Nederlandse woningbezitters hebben geen Nationale Hypotheek Garantie, omdat zij vanuit Duitsland een hypotheek afsluiten. Vandaar dat Duitse banken niet zo maar een hypotheek verstrekken aan Nederlandse woningbezitters.

Renteaftrek. De voorwaarden voor renteaftrek in Duitsland zijn anders dan in Nederland. Veel Nederlandse huizenbezitters krijgen hiermee te maken indien zij een hypotheek in Duitsland willen afsluiten.

Berekenen van Hypotheek in Duitsland

Op websites van de Duitse hypotheekverstrekkers is vaak al te zien hoeveel iemand kan ‘lenen’ van de bank voor zijn of haar hypotheek. Voor de hypotheekverstrekkers in Duitsland maakt het uit of je een nieuw huis bouwt of al een bestaande woning betreedt. Ook het inkomen van de hypotheekafnemers en de woningwaarde van het huis zijn van belang voor de Duitsers. Met een maximale hypotheekcalculator is vaak te zien hoeveel iemand kan lenen bij een Duitse bank. Deze calculators zijn soms te zien op de websites van hypotheekverstrekkers in Duitsland.

Leencapaciteit stukken lager

In Nederland is het zo dat je de mogelijkheid hebt om een hypotheek af te sluiten tot 104% van de woningwaarde. In Duitsland is dit echter niet het geval. Bij Duitse banken krijgen woningbezitters vaak niet meer dan 70% van de woningwaarde. Dat is een grote reden waarom Nederlanders vaak afhaken bij het afsluiten van een Duitse hypotheek. Starters op de woningmarkt maken dus maar een kleine kans om in aanmerking te komen voor een hypotheek in Duitsland, omdat je ook deels een eigen inbreng van het geld moet hebben.

Waarom toch gaan voor een Duitse Hypotheek?!

Wij hebben hier een aantal punten op een rijtje gezet om toch te kiezen voor een Duitse hypotheek.

Vele lagere hypotheekrente. Op jaarbasis scheelt u dit vele euro’s die u misschien wel kunt gebruiken voor het onderhouden van uw kinderen. Dit kan vaak oplopen tot duizenden euro’s per jaar. De hypotheekrente in Duitsland is vaak 1 tot 3% lager dan in Nederland!

Betrouwbaar. De Duitse economie is nooit heel verkeerd geweest en is vergelijkbaar met die van de Nederlanders. Het is dan ook geen gok of iets in die trend. De Duitsers hebben het financiële plaatje vaak goed op orde.

Fiscaal voordeel behouden. Je behoudt net zoals in Nederland het fiscaal voordeel. Dit zou dus geen belemmering moeten zijn om te kiezen voor een Duitse hypotheek!

Duitse hypotheek aanbieders in Nederland

In Nederland zijn er een aantal aanbieders van de Duitsland Hypotheek, ook wel Duitse Hypotheek genoemd. Deze Duitse hypotheekaanbieders bevinden zich vooral rondom de grens van Duitsland. Óók zijn er verschillende banken te vinden (voornamelijk de Volksbanken uit Duitsland) in Duitsland die Nederlandse woningen willen financieren. Zoals hierboven vermeld zijn hier wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Zo is het vaak lastig om de gehele woningfinanciering te krijgen van een Duitse bank in tegenstelling tot in Nederland.

In dit artikel kon u lezen wat de nadelen en voordelen waren van een Duitse hypotheek. Wij hopen u voldoende informatie te hebben gegeven over een hypotheek in Duitsland. Op deze website kunt u meer lezen over verschillende soorten hypotheken.