In Nederland wonen er zo’n één miljoen moslims. Volgens de Koran mag een moslim niet zo maar een hypotheek afsluiten. Moslims mogen namelijk geen rente betalen. Dat is tegen de regels in van het Heilige boek dat hen wordt voorgeschreven. In de afgelopen jaren is er meerdere keren geprobeerd om een hypotheek voor moslims op de markt te brengen. Tot nog toe is er geen ‘Halal hypotheek’ op de markt gekomen in Nederland. Een Halal Hypotheek kan op twee manieren worden gezien. In dit artikel kijken we verder naar de mogelijkheden voor het financieren van een huis met Islamitische regels.

>> VRAAG NU EEN HYPOTHEEK AAN <<

Murabaha

De populairste methode binnen de hypothekenmarkt in Islamitische landen is de Murabaha methode. Hierbij wordt er vanzelfsprekend geen rente betaald. De bank wordt eerst formeel eigenaar van het huis, waarna de bank het huis verkoopt aan de koper met winstopslag. Vervolgens zal het verkoopbedrag in termijnen terugbetaald worden. Dit alles zonder rente.

Voorbeeld:

Mohamed heeft een huis op het oog. Het huis kost 150.000 euro. Mohamed mag geen rente betalen, dus kiest hij voor een Halal Hypotheek. De bank koopt het huis voor 150.000 euro en verkoopt het aan Mohamed voor 160.000 euro. Mohamed zal 20 jaar lang iedere maand 666 euro betalen voor zijn hypotheek.

Kritiek op deze methode
Veel Islamieten zijn niet blij met een dergelijke methode. Zij vinden dat er alsnog rente betaald wordt over de hypotheek, alleen dan via een bepaalde omweg. De Rabobank deed in 2006 onderzoek en daaruit bleek dat 1/5evan de moslims een Halal hypotheek wel zag zitten.

Wat zijn de nadelen?

  • Bij deze hypotheekvorm is er geen hypotheekrenteaftrek. Er zijn dus geen fiscale voordelen. Er zijn al meerdere aanvragen gedaan bij de fiscus voor fiscale voordelen. Dit is echter nog niet gelukt.
  • De notariskosten dienen twee keer betaald te worden. Het huis komt namelijk op twee verschillende namen te staan. De eerste keer komt die op de naam te staan van de bank en de tweede keer van de ‘echte’ koper.
  • Veel Islamieten zien de HalalHypotheek als een soort omweg. Ze vinden dat er alsnog rente betaald wordt.

Niet gelukt

10 mei 2006 opende Bilaa-Riba Islamic finance haar deuren om Halal-hypotheken aan te bieden. De winstopslag van de hypotheek moest aftrekbaar zijn van de inkomstenbelasting, anders zou het niet betaalbaar zijn voor de Islamitische consument. De financiële instelling die werd opgericht in Leiden is twee keer met dit voorstel gekomen bij de Belastingdienst. Beide keren is het voorstal afgeslagen door de fiscus. In juli 2008 heeft het bedrijf besloten om de stekker er uit te trekken. De aanleiding voor het stoppen was de tweede afwijzing van de Belastingdienst. Bilaa-Riba Islamic Finance is sindsdien gestopt met het aanbieden van de Halal Hypotheek.

In het verleden probeerde de Rabobank ook al te kijken naar de mogelijkheden van de Halal Hypotheek. In samenwerking met de Belastingdienst is gekeken naar deze mogelijkheden.

Buitenland

In het buitenland zijn er wel een aantal landen die halal lenen aanbieden. Een Islamitische hypotheek is in Europa te verkrijgen in Engeland. Door een wetswijziging in Engeland is het mogelijk om een Halal hypotheek te krijgen. Er zijn verschillende aanbieders voor Halal Hypotheken. Je kunt onder meer terecht bij Al Rayan bank om een Halal Hypotheek te krijgen. Engeland is al jaren bezig met het ontwikkelen van een financieel centrum voor Islamitisch bankieren in Europa.