Hoogstwaarschijnlijk ben jij op deze pagina terecht gekomen omdat je studeert aan een hogeschool of universiteit. Studenten hebben vaak niet veel geld te besteden, terwijl ze wel een bak met geld nodig hebben voor hun studie. De ouders van studenten springen niet altijd bij, maar er zijn mogelijkheden zat om dit zogenaamde probleem te verhelpen. Als student zijnde heb je gemiddeld 700 euro per maand nodig om rond te kunnen komen. Met een basisbeurs en je bijbaantje van 5 uur in de week bij de Albert Heijn is het lastig vaak lastig om aan voldoende geld te komen. Extra geld lenen bij DUO kan een handige optie zijn! We leggen je hier haarfijn uit wat de mogelijkheden zijn om aan voldoende geld te komen.

Ben je op zoek naar een klein bedrag om te lenen zonder DUO? Vraag hier een minilening aan!

Basisbeurs

De basisbeurs wordt in Nederland gezien als een prestatiebeurs. Indien jij je school binnen tien jaar afrond, hoef je dit geld niet terug te betalen. Je kunt het dan zien als een soort gift. De basisbeurs is sinds 1986 al ingevoerd en zal de komende jaren nog wel blijven bestaan. Sinds 2005 bestaat deze beurs ook voor MBO’ers die niveau 3 of 4 doen. Bij leerlingen van het MBO is de basisbeurs altijd een gift, ook al halen ze hun school niet. Een voorwaarde is wel dat de leerling vaak genoeg op school komt. Indien een student gaat studeren in een andere woonplaats, kan het zo zijn dat hij zal verhuizen. Omdat de huur van woningen ontiegelijk hoog is, krijgt iemand die op kamers woont een extra bedrag bij de basisbeurs. Dit bedrag ligt op ongeveer 180 euro per maand bovenop de basisbeurs. De basisbeurs voor HBO’ers en WO’ers bedraagt om en nabij de 100 euro per maand. Voor MBO studenten is dit ongeveer 80 euro per maand.

Aanvullende beurs

De aanvullende beurs is afhankelijk van het inkomen van je ouders. Indien je ouders boven een bepaald bedrag zitten, kan het zo zijn dat je geen aanvullende beurs krijgt of dat het bedrag een stuk lager ligt. DUO zal bij de belastingdienst controleren wat je ouders in een jaar verdienen en zal daarvandaan de hoogte van de aanvullende beurs bepalen. Het maximale dat je op dit moment kunt krijgen, indien je studeert aan een hogeschool of universiteit, is  245,30€ per maand. Dat komt bovenop de basisbeurs die je krijgt. De aanvullende beurs verdwijnt voor nieuwe studenten die vanaf september 2015 zullen studeren. Voor de huidige studenten zal de aanvullende beurs wel blijven bestaan.

Geld lenen DUO (Dienst Uitvoerbaar Onderwijs)

Als je een basisbeurs ontvangt heb je de mogelijkheid om geld te lenen bij DUO (Dienst Uitvoerbaar Onderwijs). In tegenstelling tot andere financiële instellingen is het lenen bij DUO goedkoop, HEEL GOEDKOOP. Je betaald slechts 0,12 procent rente voor de lening bij DUO. Geld lenen zonder bkr toetsing bij DUO is dan ook een aanrader voor studenten. Het geld dat je als student nu binnen krijgt, heb je nu hard nodig. Indien je later een goede baan hebt na je studietijd, kun je deze lening met gemak afbetalen. Je hebt tijdens je studie kunnen genieten van de lening en hebt geen problemen meer om het af te betalen. Hieronder zullen we je stap voor stap uitleggen hoe je een lening aan kunt vragen bij DUO.

Stap 1: Website bezoeken

Ga naar www.duo.nl. Login met je DigiiD. Voer je gebruikersnaam en wachtwoord in en verifieer je gegevens.

Stap 2: Menu

Je krijgt het algemene menu te zien van de website nadat je bent ingelogd. Klik eerst op ‘mijn gegevens’. Klik vervolgens op het kopje ‘persoon’. Je krijgt een schermpje te zien met wat algemene gegevens. Klik op ‘studiefinanciering’ naast het kopje ‘aangevraagd’.

Stap 3: Details studiefinanciering

Je kunt hier zien wat voor studiefinanciering je krijgt. Daarnaast heb je de mogelijkheid om vanuit hier een lening aan te vragen. Klik allereerst op ‘wijzig’, naast het kopje ‘studiefinanciering aangevraagd’.

Stap 4: Hoogte geld lening DUO

Je kunt nu de hoogte van de lening aanpassen. Daarnaast kun je zelf weten wanneer je de lening in wilt laten gaan. De lening kan iedere maand worden aangepast. Wil je maar één maand extra geld lenen, dan kan dat ook! Je krijgt vijf opties te zien. Klik op de vierde optie, in dit geval ‘de hoogte.. ..collegegeldkrediet wijzigen’. Kies vervolgens de datum vanaf wanneer je de lening wilt laten lopen.

 

Voordelen geld lenen bij DUO

– Zeer lage rente. Als je als student zijnde perse een lening wilt, dan raden we je absoluut aan om deze ‘af te sluiten’ bij DUO. De rente ligt op slechts 0,12%. Een goedkopere lening zul je zeer zeker niet vinden.
– Afbetaling binnen 15 jaar. Je hebt maar liefst 15 jaar de tijd om je lening af te betalen. Dit zie je bijna nergens terug.
– Tijdelijke leningen. Als je weet dat je de volgende maand krap bij kas zit, kun je een extra lening aanvragen voor een maand van 200 euro. De rente is en blijft gewoon hetzelfde!
– Bekijken van leningen. Op de website van DUO.nl is eenvoudig in te zien hoe hoog je studieschuld is. Daarnaast kun je altijd een afspraak maken met een medewerker van DUO/IB-Groep. Deze zal je zorgvuldig helpen.

Nadelen geld lenen bij DUO

– Een lening kost altijd geld. In dit geval heel erg weinig, maar een lening is altijd nadelig.
– Je kampt later nog met een schuld, waardoor je maandelijks een bedrag van je inkomen moet afstaan.
– Het is niet mogelijk om in één keer een hoog bedrag op te nemen. Je dient daadwerkelijk te wachten totdat iedereen wordt uitbetaald. Dit gebeurt slechts één keer per maand en meestal rond de 24e van de maand.

Doen, of niet?!

Mocht je niet veel geld van je ouders krijgen of werk je niet voldoende? Dan zeggen wij: zeker doen! De rente die je betaald is zo extreem laag bij DUO, dat we hier geen nee tegen zeggen. Het geld dat je nu leent kun je later altijd rustig aflossen. Daarnaast heb je ook gewoon de mogelijkheid om alles in één keer af te lossen. Dus als je later voldoende geld binnen hebt gekregen kun je alles in één keer afbetalen. Het geld dat je nu krijgt van de lening lijkt heel veel. Zodra je later wat ouder bent en een vaste baan hebt, kun jij je lening zo afbetalen. Leen niet overdreven veel geld als je het niet nodig hebt. Geef je geld niet anders uit dan je gewend bent.