De meeste mensen verkiezen het gemak van betaalpassen boven contante betalingen. Bovendien kopen mensen steeds vaker hun producten online. Ook het boeken van reizen en vluchten gaat bijna alleen nog maar online. Hiervoor zijn vaak twee soorten betaalpassen geschikt: de pinpas en creditcard. De pinpas is vaak handig voor alledaags gebruik, zoals voor kleding of elektronica bestellen in een webshop. Voor grotere aankopen, zoals een vakantie, heb je vaak een creditcard nodig. Ook als je aankopen doet in gespecialiseerde winkels of gedurende je reis in het buitenland komt een creditcard vaak van pas. Daar waar je pinpas gekoppeld is aan je gewone bankrekening, is de aanvraag van een creditcard minder eenvoudig. Hiervoor moet je namelijk voldoen aan een zogenaamde BKR-toetsing.
Wat is een BKR-toetsing?
BKR is een afkorting voor Bureau Krediet Registratie. Dit bureau houdt voor iedere Nederlander in hoeverre hij of zij leningen en schulden heeft openstaan. In een ander artikel informeren we je over hoe je geld kunt lenen zonder bkr toetsing. Deze registratie helpt verstrekkers van bijvoorbeeld creditcards om in te schatten of de aanvrager het gebruik van zo’n kaart financieel gezien aankan. Vaak heeft een BKR-toetsing een negatieve invloed wanneer betalingen of schulden langer dan drie maanden openstaan. In zo’n geval kan bijvoorbeeld je aanvraag voor een creditcard afgewezen worden. Het principe hierachter is dat mensen tegen zichzelf in bescherming worden genomen. Met een creditcard betaal je immers op lening. Door te betalen met een creditcard, schiet de verstrekker je dit geld voor. Na afloop van iedere maand krijg je vervolgens een rekening toegestuurd om het voorgeschoten bedrag terug te betalen. Als je al achterstallige betalingen of schulden hebt dan kan nog meer geld lenen je in de problemen brengen, is de gedachte. Het nadeel van de BKR-toetsing is dat zodra deze negatief is, de negatieve registratie een tijdje blijft staan.
Alternatief: de debit card
Om een BKR-toetsing te omzeilen en zo toch gebruik te kunnen maken van de voordelen van een creditcard, is er een alternatief op de markt. Dit betreft de debit card. Het principe van de debit card is eenvoudig. In feite is het een combinatie van een pinpas en creditcard. In plaats van dat bij het gebruik van de kaart je een bedrag wordt voorgeschoten dat je aan het einde van de maand moet terugbetalen, laad je zelf een saldo op je debit card. Hiermee weet je altijd precies wat je kunt uitgeven en beperk je je tegelijkertijd niet tot doen van betalingen waar normaal gesproken alleen een creditcard voor geschikt is. Er zijn verschillende aanbieders van debit cards, met ieder hun eigen voordelen.
Voordelen debit card
In algemene zin biedt de debit card vele voordelen. Bovenal beschik over de voordelen van een creditcard. Dit maakt het mogelijk om betalingen te doen bij bedrijven die normaal gesproken alleen betalingen met creditcard accepteren en geen iDeal. Hierdoor boek je bijvoorbeeld eenvoudig een vakantie of hotelovernachting. Bovendien verschilt het nogal per land hoeveel gebruik je er kunt maken van een pinpas. Kan dit wel, dan is het vervolgens nog maar de vraag of hier geen kosten voor gerekend worden. Het voordeel van een pinpas is dat je kunt inschakelen dat je niet rood kunt staan. Dit voordeel zit al bij voorbaat ingebakken in een debit card. Je laadt zelf een saldo op van je reguliere bankrekening naar je debit card, die vervolgens niet meer werkt zodra je saldo op is. Dit bescherm je tegen onnodig hoge rekeningen.
Waar moet je op letten?
De markt van debit cards is groeiende. Dit betekent dat er verschillende soorten aanbieders zijn van de kaart. In de loop der tijd zijn er verschillende bedrijven gestart met hun specialisatie in debit cards. Er zijn daarom een aantal aspecten waarop je dient te letten bij de aanvraag van een kaart. Allereerst kunnen er kosten in rekening worden gebracht voor het gebruik ervan. Dit is in feite ook het geval bij pinpassen en creditcards. Vaak zijn dit jaarlijkse kosten, maar het kan per aanbieder verschillen wat deze jaarlijkse kosten zijn. Verder kunnen er kosten in rekening worden gebracht voor het storten van geld op de kaart, evenals het terughalen van geld. Ook worden er kosten in rekening gebracht bij het opnemen van een bepaald soort valuta. Bij euro’s zijn dergelijke kosten steeds vaker afwezig, maar bij vreemde valuta’s wordt er toch vaak een percentage aan bijkomende kosten gerekend. Verder zijn de mogelijkheden van de debit card per kaart verschillend, bijvoorbeeld in hoeverre je diensten als iDeal kunt gebruiken om je saldo op te laden. Tot slot kan het limiet van de kaart verschillen per aanbieder. Dit kan een limiet zijn op het totale saldo van de kaart, maar ook een limiet per storting. Ook kunnen er sancties worden geheven bij een langdurige inactiviteit van de kaart.
Aanbieders van de debit card
Alle debit cards zijn in feite prepaid creditcards. Er zijn tegenwoordig flink wat aanbieders van debit cards waaruit je kunt kiezen. Over iedere aanbieder is er veel informatie te vinden, wat het vergelijken en de uiteindelijke keuze voor een kaart eenvoudiger maakt. Hieronder zullen er een aantal aanbieders genoemd worden.
Een van de bekendste aanbieders van debit cards is Viabuy. Het grote voordeel van Viabuy is dat je de beschikking krijgt over een eigen IBAN-nummer. Wel betaal je voor een kaart van Viabuy relatief gezien de hoogste kosten. Per jaar kost het gebruik van de kaart je ongeveer 30 euro. Wel zijn andere voorwaarden omtrent opnemen, storten en inactiviteit relatief eenvoudig. Een ander populaire debit card in het wat duurdere segment is de Mastercard Classic Prepaid Creditcard. De jaarlijkse kosten voor het gebruik van deze kaart bedragen zo’n 15 euro. Wel beschik je over een aankoopverzekering van 180 dagen bij de aanschaf van deze kaart.
De meeste andere aanbieders van debit cards leggen de limiet voor gebruikskosten op zo’n 10 euro per jaar. Een bekend voorbeeld is de DB Card, die bovendien relatief gunstige tarieven kent voor bijvoorbeeld geldopname. Een andere debit card met jaarlijkse kosten van ongeveer 10 euro is de Paysafecard Creditcard. Hoewel je hiervoor geen gunstige BKR-registratie nodig hebt, vraagt Paysafecard Creditcard je wel om een online account te creëren. Verder biedt ook het GWK een eigen debit card aan, waarmee je op veel plekken over de wereld kunt betalen. Deze kaart is bekend onder de naam Cash Passport en is populair onder mensen die veel reizen. Nog een aantal voorbeelden van gunstig geprijsde debit cards zijn de Money2Go Mastercard, geschikt voor zowel online als offline betalen, de Skill CreditCard met zeer gunstige kosten voor geldopname, en de Neteller Creditcard. Een andere populaire kaart is die van ICS Cards, met relatief lage additionele kosten voor onder meer opnames en stortingen.
Keuze voor een kaart
Laat je bij de aanschaf van een prepaid creditcard, of beter gezegd een debit card, goed informeren over de voordelen van de kaart op zichzelf en die van verschillende aanbieders. Voor ieder soort gebruiker is er een geschikte debit card te vinden. Bepaald zelf hoe vaak je de kaart wilt gebruiken en voor wat voor doeleinden. Je zult zien dat de bijkomende kosten hierdoor variëren per aanbieder. Uiteraard geldt ook voor een debit card dat verantwoord gebruik ervan vooropstaat. Hoewel een BKR-toetsing niet nodig is bij de aanvraag, gaat het ook bij debit cards om reële kosten die je maakt.