Er zijn veel mensen die willen weten of een tweede hypotheek aftrekbaar is of niet. Daarom geven we je in dit artikel meer uitleg over de tweede hypotheek.

Veel mensen gebruiken een tweede hypotheek voor de verbouwing van hun huis. Er zijn echter ook mensen die het geld van de tweede hypotheek voor andere doeleinden willen gebruiken. Denk daarbij aan de aanschaf van een nieuwe auto of een nieuwe investering. Voor een aantal zaken is de tweede hypotheek aftrekbaar, maar lang niet voor alle doeleinden.

Verbouwing van het huis

Een verbouwingshypotheek, ook wel een tweede hypotheek genoemd, wordt gebruikt voor de verbouwing van het huis. Er zal dus geen nieuwe woning worden aangeschaft, maar het geld wordt puur gebruikt voor de verbouwing van de bestaande woning. In dit geval is de tweede hypotheek WEL aftrekbaar. Indien je woning overwaarde heeft is het makkelijker om een verbouwingshypotheek te krijgen. In het overwaarde artikel is meer te lezen over het begrip. Soms is het ook mogelijk om je huidige hypotheek te verhogen. Dit kan alleen als de huidige woning voor een lager bedrag is ingeschreven bij de notaris.

Tweede hypotheek voor andere doeleinden

Indien jij je tweede hypotheek voor andere doeleinden wilt gebruiken, dan is die hypotheek niet aftrekbaar bij de fiscus. Neem bijvoorbeeld de aanschaf van een nieuwe auto die je wilt financieren met een tweede hypotheek. Het bedrag dat je dan leent is NIET aftrekbaar.