Als ZZP’er geld lenen? Dit kan, maar weet je welke mogelijkheden er zijn? In dit artikel leggen we het aan je uit. Je kunt hierbij denken aan een persoonlijke lening voor ZZP’ers of een doorlopend krediet. Daarnaast kun je mogelijk óók een privé lening afsluiten. Lees alle informatie door zodat je tot een goede keuze kunt komen wat voor jou de beste optie is, als je als ZZP’er geld wilt lenen. Houd er wel rekening mee dat geld lenen altijd geld kost! Leen alleen wanneer het echt niet anders kan en zorg dat je veilig en verantwoord gaat lenen, bij een betrouwbare geldverstrekker!

Vergelijk nu alle zakelijke leningen

Geld lenen voor ZZP’ers lastig?

Veel mensen zijn nog steeds van mening dat het voor een ZZP’er lastig is om geld te lenen. Het is vaak ook wel lastiger, dan wanneer een groot bedrijf een lening af wilt sluiten. Maar welke leenmogelijkheden zijn er en waarom is het vaak zo lastig? Het heeft er mee te maken dat je als zelfstandig ondernemer minder zekerheid hebt dan wanneer je in vaste dienst bent bij een bedrijf. Een bank wilt liever geen risico lopen als zij je geld lenen. Kun jij het geleende bedrag wel (binnen de afgesproken termijn) terug betalen? Dit is een van de redenen dat een ZZP’er moeilijker een lening af kan sluiten, maar er zijn wel degelijk mogelijkheden. Deze mogelijkheden zullen de komende tijd alleen maar beter worden.

Privé lening ZZP’er

Sommige ZZP’ers willen graag privé geld lenen voor bijvoorbeeld consumptieve doeleinden. Het is mogelijk bij bijvoorbeeld de Nederlandse Kredietmaatschappij. Het voordeel is dat jouw aanvraag het hier net zo wordt afgehandeld als een particulier in loondienst. Je hebt dan verschillende vormen waar dat je voor kunt kiezen. Er kan gekozen worden voor een persoonlijke lening of voor een doorlopend krediet. Maar dit kan natuurlijk niet zomaar. Je moet daarbij wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Je moet als ZZP’er 25 jaar zijn of ouder, je mag geen negatieve BKR registratie hebben en je moet woonachtig zijn in een koophuis. Daarnaast moet je onderneming minimaal beschikken over drie volledige boekjaren, winstgevend zijn en een positief eigen vermogen dragen. Als je daar aan voldoet, dan kun je bij de Nederlandse Kredietmaatschappij in aanmerking komen voor een lening.

Consumptieve lening

De zelfstandige ondernemers kunnen een consumptieve lening aanvragen. Er gelden in dat geval wel veel aanvullende voorwaarden. Dit heeft er mee te maken dat een kredietverstrekker minder zekerheid heeft van maandelijkse inkomsten dan wanneer iemand een vast contract zou hebben. Er is bijvoorbeeld een verhoogd risico dat er niet voldaan kan worden aan de betalingsverplichtingen. Er wordt daarom naar meerdere factoren gekeken, uiteraard ook naar de mogelijke BKR registratie, de leencapaciteit, inkomsten en uitgaven, maar ook naar minimaal drie aaneengesloten jaren succesvol zelfstandig actief zijn en in het bezit zijn van een eigen huis. Wat de exacte voorwaarden zijn, kan per bank weer anders geregeld zijn.

Een eigen huis, geld lenen ZZP’er

De meeste kredietverstrekkers geven pas een lening af aan een ZZP’er wanneer diegene een eigen huis bezit. Wanneer je dus als ZZP’er een eigen woning hebt, is het dus gemakkelijker om geld te lenen. Maar leen alleen wanneer het echt niet anders kan, want geld lenen kost altijd geld! Bereken altijd wat de kosten zijn als je een lening af gaat sluiten, kun je de vaste lasten aan, kun je het afgesproken maandelijkse bedrag van de lening betalen? Voorkom een boete, want dit kan je erg veel geld kosten!

Bedrijfslening afsluiten als ZZP’er

Voor veel zelfstandige ondernemers is het lastig om aan een bedrijfsfinanciering te komen. Het verhoogde risico is daar weer een van de redenen van. Maar er zijn vanuit de overheid diverse regelingen die een ZZP’er kunnen helpen om gemakkelijker aan geld te komen. Soms heb je geld nodig om je bedrijf op te zetten, maar soms wil je ook na een paar jaar groeien en ook dat kan geld kosten. Zorg er dan voor dat je al minimaal winstgevend en succesvol draait. De kans dat je dan een lening af kunt sluiten is vele malen groter dan wanneer je net bent gestart. Je kunt nu namelijk aantonen dat je bedrijf winstgevend is en je kunt laten zien hoe goed je bedrijf draait. De banken zien dan in dat ze minder risico lopen als ze je nu geld verstrekken. Daardoor is de kans ook groter dat zij je geld willen lenen, zodat jij je bedrijf kunt laten groeien.