Je bent hier vast en zeker op terecht gekomen omdat jij je huis wilt verbouwen. Je huis voldoet nog niet helemaal aan al je wensen.
Deze wensen wil je graag verwezenlijken, zodat jij je huis kan verbouwen naar jouw smaak. In dit artikel laten we je zien wat de opties zijn. Is het handig om je hypotheek te verhogen of om een tweede hypotheek te nemen?
Om in aanmerking te komen voor een verhoogde hypotheek of een tweede hypotheek, moet je wel eerst zeker weten of je dat extra bedrag per maand kunt missen. Als je het niet kunt missen kun je er beter niet aan beginnen. De bank zal niet zomaar een verhoging van de hypotheek toelaten. Er zijn een aantal voorwaarden verbonden aan het verhogen van de hypotheek.
Verhogen hypotheek (hogere inschrijving)
Je kunt je hypotheek alleen verhogen als je woning overwaarde heeft. Zo heb je de mogelijkheid om aan veel geld te komen, zonder dat je aan je spaargeld zit. Het maandbedrag van de hypotheek zal uiteraard hoger worden.
Overwaarde: Overwaarde is het verschil tussen de lening die je hebt afgesloten bij de hypotheekverstrekker en de huidige waarde van je eigen woning. Wanneer je woning meer waard is geworden krijgt je woning al gauw een overwaarde. Ook met het extra snel terugbetalen van de hypotheek kun je in aanmerking komen voor overwaarde.
Je kunt je hypotheek verhogen zonder dat je naar de notaris hoeft te gaan. Dit kan echter alleen bij overwaarde van de woning. Je leent bijvoorbeeld 300.000 euro, terwijl de hypotheek staat ingeschreven op 350.000 euro. Je kunt dan in een later stadium 50.000 euro extra lenen bij de bank. Hiervoor hoef je dus niet naar een notaris. Dit noemen we een hogere inschrijving. Een hogere inschrijving kan zeker handig zijn, maar het geeft je geen garantie op een extra lening. De hypotheekverstrekker zal eerst kijken of je het bedrag wel kunt terugbetalen, alvorens ze een extra lening verschaffen.
Tweede hypotheek
Als je geen rekening hebt gehouden met een hogere inschrijving van de hypotheek, is er altijd nog een mogelijkheid. Deze hypotheek wordt vaak de verbouwingshypotheek of een tweede hypotheek genoemd. Als je een verbouwingshypotheek of een tweede hypotheek neemt, leen je extra geld bij de bank. Je kunt een tweede hypotheek ook bij een andere bank afsluiten. Er verandert niets aan de eerste hypotheek als je ergens anders een verbouwingshypotheek afsluit.
Voor een tweede hypotheek gelden wel de ‘normale regels’ van het afsluiten van een hypotheek. Je moet rekening houden met verschillende kosten. De kosten die er bij komen zijn onder meer de notariskosten. Deze kosten hoef je niet te betalen bij een verhoging van de hypotheek. Daarnaast moet er altijd een taxatierapport worden opgesteld bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek.
Wat is het verstandigst?
Het lijkt dus het verstandigst om je hypotheek te verhogen in plaats van een tweede hypotheek te nemen. Bij een tweede hypotheek heb je allemaal nieuwe kosten die je bij een aanvullende hypotheek niet hebt. Niet iedereen kan zomaar in aanmerking komen voor een verhoging van de hypotheek, daarom kun je ervoor kiezen om een tweede hypotheek te nemen. Deze kun je krijgen als je voldoet aan bepaalde regels. Zo moet de bank zeker kunnen zijn dat jij de tweede hypotheek kunt financieren. De hypotheekverstrekker zal dus ook niet zomaar een tweede hypotheek ‘verschaffen’. Als je ergens anders een hypotheek kunt krijgen met een veel lagere rente, dan zou je alsnog voor een tweede hypotheek kunnen kiezen. De kosten van een nieuwe hypotheek kunnen lager zijn dan de rente die je betaald voor je eerste hypotheek. Kijk dus goed naar de mogelijkheden die je hebt, alvorens je een beslissing maakt.