Nederlanders die een vrij vermogen hebben van €50.000 of meer, steken voor het eerst meer geld in beleggingsfondsen dan op spaarrekeningen. Dit zijn de uitkomsten van een onderzoek dat werd gedaan onder particuliere beleggers. Dat onderzoek werd gedaan in opdracht van het Britse vermogensbeheerbedrijf Schroders. Dat deed zij in samenwerking met het  Nederlandse TNS/NIPO.

Momenteel steekt 36% van de mensen met een vrij vermogen van €50.000 of meer het geld in beleggingsfondsen. Dat wil zeggen dat zij hun geld gezamenlijk met andere investeerders beleggen door een fonds.  Dat staat tegenover 30% van de mensen die hetzelfde geld op een vermogensrekening storten. Dit heeft te maken met het feit dat de rentes op spaarrekeningen momenteel laag zijn. Dezen schommelen op het moment rond de 2%.De hoogste rente op een deposito spaarrekening bedraagt op het moment 2,40%. Voor die lage rente steekt men het geld dus kennelijk liever in een beleggingsfonds.

Een persoonlijke portefeuille met aandelen daalt daarentegen in populariteit. Het aantal beleggers dat ook persoonlijke aandelen heeft, is nu nog iets maar iets meer dan 50%. Dat was een tijd geleden nog anders. Toen bezat rond de 75% van de beleggers ook een persoonlijke portefeuille met aandelen.

Wanneer u 65 jaar of ouder bent, kan er qua beleggen nog het een en ander voor u veranderen. Waar u normaliter een belastingvoordeel had, vervalt dit per 1 januari 2016. Voorheen had u namelijk een verhoging van heffingsvrij vermogen, waardoor u minder belasting hoeft te betalen. Daarmee dus ook uw verdiensten uit beleggingen.