Nederlandse banken zijn tegenwoordig voorzichtig met het verstrekken van zakelijk krediet. Met name startende en kleine bedrijven zijn hiervan de dupe, zij gaan vaak opzoek naar alternatieve financieringsvormen.

Ondanks dat deze trend in heel Europa speelt, is er nog altijd sprake van een groeiende vraag naar zakelijk krediet. Banken zijn nog steeds de belangrijkste bron van financiering voor bedrijven. Niet overal is dat het geval, bijvoorbeeld in de Verenigde Staten wordt door beleggers en zogenoemde ‘venture capitalists’ veel geïnvesteerd in bedrijven. De verwachting is dat de Europese kredietmarkt steeds meer op de Amerikaanse kredietmarkt gaat lijken. Banken verstrekken steeds minder krediet dan voor de kredietcrisis. Zeker in innovatieve sectoren zoals bij tech bedrijven zijn banken zeer terughoudend in het verstrekken van zakelijke leningen. Ondanks de snelle ontwikkeling van alternatieve financieringsvormen, is zakelijk geld lenen bij een kredietinstelling nog steeds de meest voorkomende financieringsvorm in het MKB. Daaropvolgend zijn crowdfunding en peer-to-peer lending de twee meest voorkomende financieringsvormen.

Peer-to-peer lending

Een positieve ontwikkeling is de opkomst van peer-to-peer marktplaatsen. Platformen zoals Lendico bemiddelen tussen ondernemers met een kredietbehoefte en investeerders of financiers. Op die manier wordt vraag en aanbod van geld bij elkaar gebracht en kan er in de meeste gevallen krediet afgenomen worden zonder tussenkomst van een bank. Dergelijke platformen houden enkele procentpunten tot een aantal procent van het leenbedrag in voor de bemiddeling. Ook bij deze platformen gelden strenge eisen, om het risico voor investeerders te beperken. Na een aanvraag voeren peer-to-peer marktplaatsen een kredietcheck uit en wordt onderzocht of de kredietaanvraag verantwoord is.

Peer-to-peer lending staat nog in kinderschoenen in Nederland, maar heeft veel potentie. In de Verenigde Staten is een ontwikkeling te zien waarbij hedge funds en banken investeren in leningen op peer-to-peer marktplaatsen. De helft van de peer-to-peer leningen worden daar al gefund door banken. De toedeling van leningen aan beleggers en banken gebeurt dan ook volledig geautomatiseerd.

Crowdfunding

Crowdfunding doormaakt een sterke groei in Nederland. Crowdfunding is een financieringsvorm waarbij meerdere partijen (bedrijven of particulieren) gezamenlijk in een project, product of bedrijf investeren. Nederland kent enkele branche specifieke platforms, maar algemene platformen zijn ook gebruikelijk. Sinds kort zien banken ook de meerwaarde in van crowdfunding, zo zijn Rabobank en Knab recentelijk als eerste twee banken gaan samenwerken op het gebied van crowdfunding.

Een combi-financiering van bancair en crowdfunding is meestal een goede oplossing voor kredietzoekende ondernemers. Door een deel te crowdfunden ontstaat er een grote marketingwaarde voor MKB bedrijven. Het bedrijf komt in korte tijd onder de aandacht van honderden investeerders en potentiële klanten of partners. Deze financieringsvorm in combinatie met financiering door een bank, blijkt goed aan te slaan. De crowdfundingcampagnes van bijvoorbeeld Knab zijn vrijwel altijd binnen enkele uren volgeschreven.