Betalen op het internet zonder creditcard of PayPal? Er komen steeds meer mogelijkheden, waarvan iDEAL al geruime tijd een populaire optie is. De dienst wordt door vrijwel alle banken in Nederland geaccepteerd, zodat consumenten snel en gemakkelijk vanaf hun eigen bankrekening geld kunnen overmaken naar webwinkels. Hier hoef je zelf geen derde dienst, zoals bij PayPal, voor te gebruiken: het betalen gaat rechtstreeks vanaf je eigen bankrekening. Daar hebben de Rabobank, ING en Volksbank (waar onder andere SNS en ASN onder vallen) nu een alternatief voor: Payconiq.

Meer mogelijk dan alleen internetbetalen

Payconiq positioneert zich anders dan iDEAL: met een app op je telefoon kun je er zowel online als offline betalingen mee doen. Dat geeft dus meer mogelijkheden dan alleen maar online bestellen. Zo kun je er snel en gemakkelijk onderling geld mee overmaken, wat nu bijvoorbeeld al mogelijk is met de app Tikkie. Door al deze mogelijkheden te bundelen, die anders gefragmenteerd beschikbaar zijn in verschillende apps en diensten, willen de deelnemende banken een plaatsje in de markt veroveren.

Welke banken accepteren Payconiq?

Vanzelfsprekend kun je Payconiq gebruiken als je een rekening hebt bij een van de banken die het platform in Nederland hebben ontwikkeld. Dat zijn de ING, de Rabobank en de merken van de Volksbank: de SNS-bank, de ASN-bank en de Regiobank. ABN Amro is uit de ontwikkeling gestapt, maar accepteert nog wel betalingen en overboekingen via het platform. Ook bij de deelnemende banken in België kun je terecht als Payconiq-gebruiker.

Payconiq al langer bruikbaar in België

Hoewel de dienst nieuw is voor Nederland, kunnen onze zuiderburen al enige tijd profiteren van de gemakken van Payconiq. Het is daar ontstaan bij de ING, die in Nederland ook een van de initiatiefnemers is. De andere partnerbanken in België zijn Belfius, AXA Bank, BNP Paribas Fortis en KBC. Het platform is al een bescheiden succes in België: bij 50.000 winkels kun je betalen met Payconiq, en de app heeft een weg gevonden naar ongeveer een miljoen Belgische smartphones.

Waar in Nederland kun je betalen met Payconiq?

Met Payconiq betaal je, online en offline, door een QR-code in de app te scannen. Daarmee wil het platform niet alleen een plaatsje innemen naast internetbetaaldiensten zoals iDEAL, maar ook terrein veroveren op je pinpas. Dit is voor de introductie getest onder 20.000 rekeninghouders van de ING en de Rabobank. Zij konden met hun Payconiq-app terecht bij de Zeeman, de Karwei en restaurantketen LaPlace. Ook bij onder meer de supermarktketen Dirk, de drogisterij Ici Paris en de Primera terecht voor betalingen via de app.

Payconiq voor ondernemers

Waarom zou je als winkelier kiezen voor Payconiq, en niet voor een van de alternatieven? Webshops hebben al de keuze uit diverse goede en veilige betaalmethoden, zoals PayPal en iDEAL. En aan de kassa in fysieke winkels vieren pinbetalingen nog hoogtij. Een groot voordeel van Payconiq voor ondernemers zijn de relatief lage kosten. Je hoeft geen installatiekosten of maandelijks abonnement te betalen. Ook ligt er een grote kans voor winkels die een loyaltyprogramma, zoals een klantenkaart, hebben: deze kan eenvoudig geïntegreerd worden in de Payconiq-app.

Wirwar van betaalapps

Met Payconiq verandert je telefoon in een alles-in-een betaaloplossing. Daarin is het platform niet de enige: Apple, bijvoorbeeld, heeft een eigen betaaldienst op de iPhone, die vooral in andere landen populair is (Apple Pay), en ook Google heeft zo’n dienst voor Android-telefoons, Google Pay. Ook hebben sommige banken, zoals de Rabobank, een betaalmogelijkheid via de eigen app. Er is weinig (internationale) samenwerking op het gebied van deze apps, omdat deze op zichzelf niet zo rendabel zijn. De tijd zal leren of Payconiq zich succesvol weet te positioneren in deze wirwar van betaalapps.