In Nederland kennen wij veelal de zelfde banken, elke bank heeft vrijwel een gelijkend aanbod aan producten ten opzichte van zijn of haar concurrenten.
Zo bieden de meeste banken in Nederland producten aan om te kunnen betalen en om te kunnen sparen, veelal combineren zij dit met een aanbod aan diverse verzekeringen.

In Nederland is de Rabobank op het moment van schrijven de grootste en meest betrouwbare bank wanneer er gekeken gaat worden naar kredietwaardigheid van de banken.
Veel banken binnen Nederland staan onder staatssteun doordat er in het verleden fouten zijn gemaakt met bijvoorbeeld vastgoed, of grote financiële projecten waar veel risico aan vast zat.
Door deze staatssteun zijn banken weer voor een gedeelte en in sommige gevallen volledig in handen gevallen van de staat.
Dit heeft zeer nadelige gevolgen voor de consument, want overheidsbanken mogen niet stunten met prijzen en producten omdat men hier anders praat van onrechtmatige concurrentie.
Door deze constructie is er eigenlijk weinig concurrentie op de Nederlandse banken markt en blijven de prijzen van producten en diensten relatief gezien hoger dan in de rest van Europa.

Betaalproducten en betaalmogelijkheden

In Nederland kent men vele betaalproducten en manieren van betalen via de elektronische snelweg.
Voor de consument blijven de betaalmanieren beperkt tot het rechtstreeks doorvoeren van een betaalopdracht via internetbankieren of het invullen van een acceptgiro.
Wel kan de consument een machtiging afgeven aan bedrijven voor het uitvoeren van een automatische incasso, hier heeft de consument daarna geen omkijken meer aan.
Vaak wanneer een consument een online aankoop doet kan men deze betalen met Ideal, dit heeft voor de ontvanger van het bedrag het grote voordeel dat het bedrag direct op zijn rekening aanwezig is.
Voor de consument heeft dit als voordeel dat het bestelde product vaak direct of sneller geleverd kan worden dan dat men een handmatige bankoverschrijving moet doen.
Consumenten kunnen in Nederland veelal voor een naderbepaald bedrag “rood” staan op hun bankrekening, zonder dat men hiervoor door een kredietcheck heen hoeft.

Een andere mogelijkheid tot betalen is een internationale of Europese creditcard, veel mensen gebruiken dit bijvoorbeeld op vakantie of voor het betalen van een product of dienst buiten Nederland via internet.
Een creditcard is wel fraudegevoeliger voor betalingen dan Ideal, het is daarom van groot belang om uw creditcardgegevens goed te beschermen.
Door het goed beschermen van de creditcardgegevens voorkomt u een hoop ellende, zoals het ontvangen van spookafschrijvingen doordat andere mensen aankopen hebben gedaan met uw creditcard.

Tegenwoordig heeft elke bank wel een totaalpakket voor consumenten en bedrijven op de markt gebracht waarmee u voorzien bent van de meest gebruikte producten bij de bank.
U betaald dan een maandelijks bedrag en kan hiervoor deelnemen aan het betaalverkeer, sparen en vaak ook nog tegen een lager tarief een hypotheek of verzekeringen afsluiten.