Je registratie kun je opvragen bij je bank of bij het hoofdkantoor van het Bureau voor Krediet Registratie (BKR). Om de gegevens op te vragen betaal je eenmalig €4,95 administratiekosten. Hoe hoog de uiteindelijke kosten uitvallen hangt af van je eigen keuze. Versturen naar je huisadres kost €12,70. Het laten versturen naar een postagentschap kost €8,15. Je kunt je registratie ook gratis ophalen bij het BKR in Tiel. Er is geen manier mogelijk om je registratie sneller te krijgen. Je kan wel het overzicht online bestellen, dan duurt het ongeveer vijf werkdagen.

In je registratie worden al je kredietcontracten weergeven, zowel de huidige als de reeds betaalde.  Een achterstand op je betaling wordt aangeduid met de letter ‘A’. Om de registratie op te vragen dien je je te identificeren. Hoe je registratie er precies uit komt te zien kan verschillend zijn ten opzichte van iemand anders. De enige personen die je registratie mogen zien is jezelf, je bewindvoerder en alle organisaties die zijn aangesloten bij BKR. Deze aangesloten organisaties zijn terug te vinden op de website van het BKR.

Wanneer word ik geregistreerd bij het BKR?
Elke kredietverstrekker is verplicht om door te geven wanneer je een lening bij hun afsluit. Dan kom je automatisch in het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI) te staan. Dat gaat bij de volgende gevallen om een positieve registratie:
– Je hebt een kredietlimiet op je rekening. Dat betekent dat je kan roodstaan.
– Je hebt een creditcard.
– Je hebt een doorlopend krediet of een persoonlijke lening.
– Je maakt gebruik van een uitgestelde betaling.
– Je maakt gebruik van een private lease-regeling.
Je registratie blijft in alle gevallen positief zolang je op tijd betaalt. Een hypotheek is de enige lening die pas wordt gemeld als de betalingsachterstand meer dan honderdtwintig dagen bedraagt.

Is het mogelijk mijn registratie te laten verwijderen via een internetaanbieder?
Wees altijd op je hoede voor partijen die via internet aanbieden je registratie in het CKI te laten verwijderen. In vrijwel alle gevallen kost dat veel geld en het resulteert lang niet altijd in verwijdering van je registratie. Als je vindt dat je ten onrechte bent geregistreerd, dan kan je via de website van het BKR aangeven waarom dat het geval is, waarna het mogelijk wordt gecorrigeerd.

Wat weet het BKR van je?
Het BKR kan via het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI) zien welke leningen je op dit moment hebt en welke je de afgelopen vijf jaar hebt gehad. Een hypotheek maakt alleen onderdeel uit van de registratie als de betalingsachterstand hoger is dan honderdtwintig dagen. Het BKR weet echter niet je inkomen en is ook niet op de hoogte van je schulden.