Als consument heb je de keuze uit twee soorten reisverzekeringen. Je hebt de kortlopende en de doorlopende reisverzekering. Bij een kortlopende reisverzekering weet je direct de maximale reisduur van je verzekering, omdat je die verzekering voor een aantal dagen afsluit. Een doorlopende reisverzekering is het hele jaar geldig. Er is echter wel een maximum vastgesteld voor het aantal dagen dat je aaneengesloten op reis gaat.

Wat is de maximale reisduur van een doorlopende reisverzekering?
De meeste doorlopende reisverzekeringen hebben een maximale reisduur van zestig dagen. Dat hangt echter wel af van je verzekeraar. Er zijn verzekeraars die een lager of hoger maximumaantal dagen hebben vastgesteld. Om erachter te komen wat in jouw geval de maximale reisduur van je verzekering is, moet je de voorwaarden van je reisverzekering raadplegen. Er bestaan ook reisverzekeringen die gericht zijn op lange reizen. Met verschillende verzekeringen kun je bovendien tot maximaal een jaar aangesloten op reis.

Wat is de maximale reisduur van een kortlopende reisverzekering?
Een kortlopende reisverzekering is heel duidelijk. Deze is net zolang geldig als je van tevoren hebt afgesloten. Er zijn echter verzekeraars die een maximumaantal dagen aangeven om af te sluiten voor een kortlopende reisverzekering. Dat kan in totaal oplopen tot zes maanden. Het is over het algemeen handiger om een doorlopende reisverzekering af te sluiten als je langer dan twintig dagen op reis gaat, omdat een kortlopende reisverzekering daarna duurder wordt dan een doorlopende reisverzekering.

Wat moet ik doen als ik de maximale reisduur heb overschreden?
Het kan altijd voorkomen dat je op vakantie bent met een kortlopende reisverzekering, maar dat je noodgedwongen langer op je vakantiebestemming dient te blijven. Bij een kortlopende reisverzekering is dat gedekt en je hoeft daarvoor geen extra premie te betalen. Een randvoorwaarde is dan wel dat je zo snel mogelijk naar huis probeert te komen. Wanneer je zelf besluit om je vakantie te verlengen, dien je direct contact op te nemen met je reisverzekeraar om de dekking van de verzekering te verlengen. In dat geval zul je wel premie moeten betalen voor de extra reisdagen.

Bij een doorlopende reisverzekering is in geval van overmacht de overschrijding van de maximale reisduur eveneens gedekt. Ook dan is het van belang om zo snel mogelijk naar huis te gaan. In het geval van een doorlopende reisverzekering is het niet mogelijk om je dekking te verlengen als je besluit langer te blijven. Na de maximale reisduur vervalt automatisch de dekking van je doorlopende reisverzekering.