De premie van jouw autoverzekering is afhankelijk van verschillende factoren. Daarbij moet je onder meer denken aan het gewicht van je auto, maar ook het type auto waarin je rijdt en die je wil verzekeren. Het is in Nederland overigens verplicht om een autoverzekering te hebben. Het gewicht van je auto speelt een rol bij de premie omdat de schade bij een zwaardere auto over het algemeen groter is. Daarnaast kijkt de verzekeraar ook naar de maximumsnelheid van je auto en het aantal kilometers dat je gemiddeld per jaar aflegt.

Een overzicht met factoren die mede je premie bepalen:
– Beveiliging van je auto
– Je woonplaats
– Je leeftijd
– Het aantal schadevrije jaren
– Het aantal kilometers per jaar
– Het gewicht van de auto
– Aanwezigheid van accessoires in je auto
– De oorspronkelijke cataloguswaarde/dagwaarde

De beveiliging van je auto speelt een rol omdat bij een goed beveiligde auto de kans op diefstal kleiner is. De verzekeraar wil zelf namelijk ook zo min mogelijk risico lopen. Vraag je daarom ook af of je wel of geen beveiligingssysteem in je auto wilt hebben. Daarnaast kijken verzekeraar ook naar de plaats waar je woont. In een drukke stad is de kans op schade groter vanwege het aantal auto’s op de weg ten opzichte van de rustige regio’s. Bovendien komt uit cijfers naar voren dat het aantal diefstallen van auto’s in de stad of drukke regio’s hoger ligt dan in een omgeving waar het rustiger is. Je premier is dus lager als je in een rustige omgeving woont.

Je zult merken dat wanneer je op jonge leeftijd een autoverzekering wilt afsluiten de premie beduidend hoger ligt dan iemand van een enkele jaren ouder. De zorgverzekering is namelijk van mening dat jonge bestuurders een grotere kans hebben op schade dan meer ervaren bestuurders. Na een paar jaar zal je premier afnemen omdat je ouder wordt en schadevrije jaren opbouwt. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe meer korting je krijgt op je premie. Elke verzekeraar heeft daarvoor een bonusregeling opgesteld. Tot slot speelt ook het aantal kilometers dat je rijdt een rol. Hoe vaker je op de weg bent, hoe hoger het risico op schade. Dus hoe meer je rijdt, hoe hoger je premie zal uitvallen.