Tegen de verwachtingen in zijn er in het derde kwartaal meer huizen verkocht dan verwacht. De meevaller is gebaseerd op de verwachting van de makelaars vereniging NVM. Zij hadden voorspeld dat er in de zomer een daling aan verkopen zou plaatsvinden. Hun ongelijk werd dus bewezen.

In totaal werden er in het derde kwartaal 36.277 huizen verkocht. Dat is één van de hoogste pieken in de branche sinds het begin van de crisis in 2007. Ten overstaande van het derde kwartaal vorig jaar, werd een stijging van 27% genoteerd. Dat jaar bleef het totaal steken op 28.564. Dat is de voorlopige uitkomst van de cijfers die het NVM heeft gepubliceerd.

Merkwaardige groei

Dat er een groei plaatsvindt is onverwachts te noemen. De voorspellingen waren negatief om twee redenen. Ten eerste verwacht het NVM rond de zomermaanden minder transacties dan in de lentemaanden. Dat stelt de NVM-voorzitter Ger Hukker.

Maar de belangrijkste reden voor de negatieve voorspelling heeft te maken met de nieuwe regels die zijn ingegaan op 1 juli. De normen voor het aanvragen van een hypotheek zijn verscherpt, maar ook het leenplafond van de Nationale Hypotheek Garantie is verlaagd.

“De aangescherpte voorwaarden rondom deze financieringen zorgden voor veel activiteit op de woningmarkt voordat dezen ingingen, maar ook in de periode daarna”, aldus Hukker. Daarbij moet gezegd worden dat in de laatste weken van het derde kwartaal de groei wel stagneerde. De verkoopcijfers stonden toen meer in overeenstemming met de negatieve voorspelling.

Nieuwbouw

Binnen de onverwachtse groei speelt nieuwbouw ook een rol. Ten overstaande van het jaar 2013 is de hoeveelheid verkochte nieuwbouwwoningen verdubbeld. Die groei gaat op sommige plekken in Nederland zo snel, dat het voor sommige projectontwikkelaars lastig bij te houden is. Die groei is daarmee ook bijzonder te noemen.

Een bijkomend voordeel bij nieuwbouw, kan zijn dat het huis vanaf het begin kan voldoen aan bepaalde milieueisen. In dat geval zou je eventueel in aanmerking kunnen komen voor een groene hypotheek. Een regeling die je daarbij een financieel voordeel op kan leveren.